NAJAVLJENO OBILJEŽAVANJE 80. OBLJETNICE STRADAVANJA SELA LIPA

Na konferenciji za novinare danas je predstavljen program 80. obljetnice stradavanja sela Lipa kada je 30. travnja 1944. pobijeno 269 seljana od čega 121 dijete, a selo je spaljeno. Jedno od najvećih stradavanja civila na ovom području obilježava se programom čiji je centralni dio komemoracija u utorak, 30. travnja. u 17 sati.

Vedran Kinkela, načelnik Općine Matulji, rekao je kako se zahvaljujući obnovi Memorijalnog centra Lipa pamti neprekidno obnavlja memorija na taj nemili događaj koji se nikad ne smije zaboraviti.

  • Generacije koje dolaze moraju znati što se dogodilo jer nas aktualnosti u Europi i svijetu, nažalost, upozoravaju da neke lekcije ipak nismo naučili. Ipak, sa zadovoljstvom mogu reći da Lipa danas živi i za razliku od nekih slično stradalih sela u Europi, koja se nikad nisu oporavila, u Lipi danas živi stotinjak stanovnika koji svojim radom i zalaganjem doprinose razvoju sela. Ima djece i mladih i ovo selo ima još puno toga za ispričati, a na nama je da dostojno obilježimo svaki zadnji dan travnja, istaknuo je načelnik Kinkela.

Ermina Duraj, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i županijske skupštine Primorsko-goranske županije, istaknula je važnost memorijalnog centra:

  • Povijest je učiteljica života i iz povijesti treba učiti lijepe ali i one manje lijepe stvari, a u Lipi smo da prenesemo poruku kako je važno zalagati se i glasno govoriti o važnosti mira i sigurnosti. Velika tragedija 269 stradalih Lipljana utkana je u krvotok ovdašnjih ljudi, a ovaj Memorijalni centar je trajni podsjetnik na ovaj strašni događaj. Osamdeseta obljetnica je prigoda da se naše poruke mira i borbe protiv zla čuju još glasnije, istaknula je pročelnica Duraj.

Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije podsjetio se na početke obnove memorijalnog centra:

  • Zahvaljujem Općini Matulji i Primorsko-goranskoj županiji kao i Ministarstvu kulture što su želju za životom ovog sela prenijeli u ovaj Memorijalni centar kroz koji stradali Lipljani na neki način žive i dalje. Nažalost, u ratovima najviše stradavaju civili i vrlo je važno o tome stalno govoriti. Drago mi je da sam svjedočio stvaranju memorijalnog centra i važno je da ovdje svake godine dolaze učenici osnovnih škola i da uče o ovom događaju kako se on više nikad ne bi dogodio, kazao je Tamarut.

Đeni Šamanić, predsjednica Mjesnog odbora Lipa, potvrdila je da Lipa danas zaista živi:

  • Imamo mladih, imamo djece i svi se rado uključuju u obilježavanje stradavanja našeg sela. Na 40. obljetnicu pobratimili smo se sa Šajinima, također stradalim selom u općini Barban, i nadam se da će i nove generacije nastaviti ovu suradnju.

Vana Gović Marković, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti najavila je program obilježavanja koji počinje već u srijedu 24. travnja u podne otvaranjem izložbe „Lipa pamti“ autorice Vane Gović Marković i Tee Perinčić na izložbenim panoima na Korzu.

  • U četvrtak, 25. travnja s početkom u 19 sati u Memorijalnom centru „Lipa pamti“ održat će se predavanje „Stradanje Vele i Male Učke te Potoka tijekom Drugog svjetskog rata“ prof. dr. sc. Roberta Žigulića. Dan kasnije održat će se predavanje „…s-av svitloba vezut kȃtra Lipa /…vidjela se svjetlost prema Lipi“ povodom 80. obljetnice stradanja Žejana, Velih i Malih Muna, a predavač je doc. dr. sc. Robert Doričić. U ponedjeljak 29. travnja u 18 sati u Memorijalnom centru otvorit će se izložba „Nakon zadnji aprila“ – izložba autorskih fotografija i tekstova o suvremenom životu Lipe i Lipljana autora Karla Čargonje i Gorana Ferčeca, kustos: Vana Gović Marković / Umjetnički program „Prepoznavanje odsustva“, najavila je kustosica i pozvala svih da dođu u Lipu u utorak 30. travnja na komemoraciju koja počinje u 17 sati.

Na konferenciji je govorio i Rajko Radulović, predsjednik UABA Liburnije, podružnice Matulji najavivši aktivnosti udruge povodom obilježavanja 80. obljetnice događaja na cijeloj Liburniji.