INFO
Internet stranice Općine Matulji.

Kultura

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA „VIKTOR CAR EMIN” OPATIJA

Kulturne udruge Općine Matulji

folklorna_grupa_zejane

FOLKLORNA GRUPA ŽEJANE Folklorna grupa Žejane njeguje” bugarenje” – starinsko dvoglasno pjevanje koje se izvodi na žejanskom dijalektu kao i starinske plesove žejanskog područja. Pravo izvorno blago predstavlja “počrnjenka” – bogato ukrašena narodna nošnja koju su nekad nosile kćeri iz bogatih obitelji za blagdane i svečane prilike. Folklorna grupa Žejane ostvarila je brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, a uključivanjem mladih u svoj rad nastoji očuvati izvornost običaja posebno zvončarske tradicije kroz Žejanske zvončare te plesove i stare napjeve za naraštaje koji dolaze.

FOLKLORNO DRUŠTVO ŽEJANE
predsjednik: Valentino Doričić
mob: 098 1774516
E-mail:  valentinodoricic@hotmail.com


udruga_internova

INTERINOVA UDRUGA KERAMIČARA

Članovi udruge su afirmirani hrvatski, talijanski i slovenski keramičari koji su  izlagali na mnogobrojnim žiriranim domaćim i međunarodnim izložbama. Članovi su strukovnih udruženja HDLU, Kerameikona te Udruženja keramičara Urbania, Italija.  Udruga InterInova članica je Saveza inovatora Hrvatske. Svoje izložbe InterInova održava u Izložbenom prostoru „Isa“ Mučići, a izlaže u mnogim mjestima u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji. Članovi udruge orijentirani su na izradu  tradicijskih tehnika paljena gline, a bave se i suvremenim načinima dizajniranja i paljenja glina.

UDRUGA INTERINOVA MATULJI
predsjednik: Ivna Safundžić
mob: 098 216452
fax:051 275 892
E-mail: udruga.interinova@gmail.com


 

jaslice_smogori

JASLICE PUL ŠMOGORI

Udruga je osnovana 2008. godine. Cilj udruge je očuvanje starih običaja vezanih uz vjerske blagdane, izrada jaslica na otvorenom, rad na poboljšanju kulture života u našoj sredini; kroz održavanje koncerata, raznih susreta, obilježavanje obljetnica u suradnji sa drugim sličnim udrugama i svima koji imaju slične interese. Udruga svake godine postavlja jaslice na otvorenom koje iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja te svake godine na taj način nastoje sadržajima obogatiti Božićne i novogodišnje blagdane.

UDRUGA JASLICE PUL ŠMOGORI
predsjednik: Boris Baćić
mob: 095 846 9095


likovna_udruga_matulji

LIKOVNA UDRUGA MATULJI

Udruga je  nastala spontano, 2008. druženjem nekolicine žena koje su svoje slobodno vrijeme željele ispuniti kreativnom  aktivnošću – slikanjem, a danas udruga broji dvadesetak članica. Umjetnički voditelj je  gđa Jasna Levak, likovni pedagog.Članice se uglavnom služe tehnikom akril i ulje na platnu, a najčešći motivi su pejzaži  našeg prelijepog primorskog kraja  i mrtva priroda. Svoje slike smo do sada  izlagali u vijećnici općine Matulji, u galerijama „Montenegrina“ u Rijeci, „Portun“ u Opatiji, „Laurus“ u Lovranu dok  članice pojedinačno  izlažu na raznim manifestacijama prema vlastitom interesu.

LIKOVNA UDRUGA MATULJI
predsjednik: Apolonija Kinkela
mob: 091 4445463
E-mail: likovnaudruga.matulji@gmail.com


 

mune_mladi

UDRUGA MLADI MUNE

Udruga je osnovana 2011. godine. Cilj udruge je okupljanje i druženje mladih ljudi te promicanje i zaštita njihovih interesa. Ciljeve udruga ostvaruje obavljanjem raznih aktivnosti kao što je organiziranje kulturnih manifestacija, ekološka aktivnost i skrb o zaštiti i unapređenju životnog i radnog okoliša, sudjelovanje u kulturno-umjetničkim i zabavnim priredbama te poboljšanje društvenog života mladih. Djeluju kao organizatori mjesne manifestacije “Mandalenine Mune”. Udruga je otvorena za ostvarivanje drugih projekata koji bi pridonijeli razvitku mjesta u kojem članovi žive.

UDRUGA MLADI MUNE
predsjednik: Martina Juračić
mob:098 6688524
E-mail: udruga.mladimune@gmail.com


 

udruga_umirovljenika

UDRUGA UMIROVLJENIKA I STARIJIH OSOBA OPĆINE MATULJI

Udruga umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji osnovana je 2006. godine. Od 2010. udruga se nalazi u novim prostorijama, a danas broji 450 članova. Organiziramo razna druženja, izlete, sportske susrete, predavanja, edukacije za rad na kompjuterima te kreativne radionice. Predmete izrađene u kreativnoj radionici prodajemo, a dobiveni novac doniramo u humanitarne svrhe.

UDRUGA UMIROVLJENIKA  I STARIJIH OSOBA OPĆINE MATULJI
Kontakt: 051/709-174
Predsjednik: Sonja Vlah
Mob: 098 946 4149
E-mail: sonja.vlah1@gmail.com


 

udruga_zejane

UDRUGA ‘ŽEJANE’

Osnovana je 2010.g. Ciljevi udruge su njegovanje i promicanje žejanskog jezika te očuvanje, istraživanje i promicanje tradicijske kulture na području Žejana. Aktivnosti kojima se udruga bavi su upravljanje zavičajnim kulturnim centrom prikupljanje zvučne, video i arhivske građe, organiziranje znanstvenih skupova i kulturnih događanja kao što je »Zilele de vlåška ši žejånska limba/Dani vlaškog i žejanskog jezika«.

U suradnji s Udrugom »Tragovi« i Udrugom »Spod Učke« provodi projekt »Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika«. Udruga »Žejane« partner je na međunarodnom projektu »Palež u sjećanju« kojeg vodi Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem, Kopar (SLO). Udruga “Žejane” je u rujnu 2018. godine pripojena udruzi “Žejanski zvončari”.
E-mail: udruga.zejane@gmail.com

Mrežne stranice projekata
Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika
Palež u sjećanju

 


kud_ucka_n

KUD Učka Matulji

Ženski pjevački zbor “Učka” Matulji osnovao je maestro Leo Ivančić 1962. g. u okviru  KUD-a “Učka” Matulji i od tada djeluje neprekidno 50 godina. Nastupa u zemlji i inozemstvu, a zbor je do sada dobio niz javnih priznanja i pohvala. Repertoar skladbi je veoma različit i sastoji se od istarskog, primorskog i dalmatinskog melosa kao i duhovnih skladbi i skladbi zabavne glazbe. Kroz zbor se izmijenilo nekoliko generacija, koje su svojim trudom i ljubavlju prema zborskom pjevanju uspjele očuvati zbor do danas. Zbor ima 23 članice.

Umjetnički voditelj: Saša Matovina
Kontakt: Doris Stanić
Mob: 091 367 4760
Mail: ucka.matulji@gmail.com


zvonejski_kanturi

KLAPA  Zvonejski kanturi

Vokalna skupina Zvonejski kanturi osnovana je u studenom 1999. g. kao dio Pusnog društva Zvoneća. Početak rada vezan je uz maestra Ivančić Lea sa postavom u sljedećem sastavu Milan Smajla, Željko Kinkela, Franko Sušanj, Josip Mohorovičić, Verko Stanić, Dragan Stanić i Frane Jurčić. Početkom dvijetisućite godine održan je prvi nastup u Općini Matulji na predstavljanu knjige „Zvoneća svojni, a na nastupu u Lovranu skupini se priključuju dva nova člana; Mirko Šepić i Piero Pobar. Godine 2004 . mjesto umjetničkog voditelja preuzima Saša Matovina, a program je i dalje prilagođen pjevanju klapskih, narodnih pjesama. Kanturi nastupaju na svim kulturnim programima Općine Matulji, susjednih mjesta u Primorsko-goranske županije te Istre – na smotri klapa Buzet i Trviž. Osim u zemlji klapa je ostvarila niz nastupa u Sloveniji i Italiji. CD „Oj Zvoneća“ izdan je 2007 godine, a promocija je održana u crkvi sv. Antona u Zvonećoj. Zvonejski kanturi sa zadovoljstvom se odazivaju i svim humanitarnim nastupima. Od 2009. g. vokalna skupina upotpunjena je baritonom Zdenkom Božić, tenorom Marinom Ivaničić te basom Nenadom Žigulić. Repertoar Klape Zvonejski kanturi uvijek iznova oduševljava publiku na svim nastupima. Kanturi su zahvalni Općini Matulji koja kontinuirano podupire rad skupine te izražavaju želju za uključivanjem novih mladih pjevača u rad ove vokalne skupine. Zvonejski kanturi pozivaju sve zainteresirane da im se priključe u klapskom pjevanju. Posebno im je potreban I. TENOR I BAS, a dobro došli su i ostali glasovi.

KLAPA ZVONEJSKI KANTURI
predsjednik: Franko Sušanj
mob:  091 533 6700
E-mail:  franko.susanj@gmail.com


zenska_klapa_rozice

KLAPA ROŽICE

Ženska klapa „Rožice“ je prva i jedina ženska klapa Općine Matulji. Klapa je osnovana 2004. godine. Iste godine održan je nastup u Pasjaku povodom 80. godišnjice „KUD DANICA“, a slijede nastupi pod vodstvom maestre Ariane Bossi pod čijim vodstvom klapa djeluje i danas. Uz dalmatinske, istarske i obrade zabavnih pjesama, njeguju i slovenske napjeve. Klapa je imala nekoliko samostalnih koncerata, od čega izdvajaju prošlogodišnji u Šapjanama prilikom proslave 5. godišnjice djelovanja klape. Od 2008. godine organizira Smotru klapa “MOM ZAVIČAJU” u Šapjanama.

ŽENSKA KLAPA ROŽICE
predsjednik: Branka Surina
mob: 098 229309/ 091 2229309
E-mail: branka.surina@gmail.com


 

klapa_skalin

KLAPA SKALIN

Klapa „Skalin“ osnovana je 2010.godine pri Društvu „Frlanija Pakal-Babulini“.
Dosada bilježi niz nastupa na raznim manifestacijama i smotrama na području općine Matulja,Opatije i Rijeka, kao i nastupima u Ilirskoj Bistrici u susjednoj državi  Sloveniji.
Od samog početka nastanka klape, klapu vodi prof. Anita Stupac Butorac.
Kontakt: Klaudio Meandžija
Mob: 0951963061


foto_za_web_foliot

FOLIOT – CENTAR ZA DJECU I MLADE MATULJI

Foliot – Centar za djecu i mlade Matulji neprofitna je udruga koja od 2006. godine djeluje u području kreativnog razvoja i neformalnog obrazovanja djece. Do lipnja 2016. godine djelovali su pod imenom Društvo Naša djeca Matulji i od svog osnutka održali su brojne edukativne i kreativne programe za djecu. U sklopu programa “Školska godina u Foliotu” trenutno provode nekoliko aktivnosti: učenje stranih jezika, kreativne (likovne, dramske, filmske) i plesne radionice koje djeluju u sklopu plesnog studija Vibe (mala škola baleta, moderni ples i hip hop) za predškolski i školski uzrast. Kroz svoje aktivnosti, svake godine okupljaju više od stotinu djece, u kontinuiranoj edukaciji kroz redovne radionice, kroz vikend i ljetne radionice te priredbe i izložbe koje pripremaju s djecom i za djecu.

Predsjednica udruge: Nikolina Hrga
Kontakt: 099 754 0779 ili udruga.foliot@gmail.com
Adresa: Kastavska cesta 4, Matulji
Web stranica: www.foliot.hr


 

domoljub_rukavac

UDRUGA DOMOLJUB 1909 RUKAVAC

U sklopu Udruge Domoljub 1909 Rukavac djeluju:
Rukavački zvončari jedni su od najstarijih u našem kraju. Na svoj pohod, u posjet prijateljima iz Zvoneće idu prve nedjelje karnevala.
Rukavački partenjaki dio su najstarijih običaja općine Matulji, to su mladići i djevojke obučeni u partenjačku monturu koji uz pratnju glazbe (harmonika, truba i sl.) obilaze kuće te pritom pjevaju i plešu.
Mješoviti pjevački zbor “Štorija” osnovan je u proljeće 2011. godine  i okuplja 20-tak članova koje od samog početka vodi maestro Damir Smerdel koji na sve pjevače s lakoćom prenosi nova znanja i ljubav prema zborskom pjevanju.
Dramsko –instrumentalno-plesno-scenska sekcija počela se sa radom početkom godine i pripremila čakavsku kantanu štoriju po nekadajnu „V Rukavac ni po kozu“ čija je premjera bila u sklopu manifestacije „Večer od kanta i štorije“.
Likovna sekcija počela je s radom uoči Petrove kada je oslikala scenu koja će trajno krasiti i uljepšavati cijeli plato oko Kinkelovega taraca.

Predsjednica:Marijana Kalčić – Grlaš
Kontakt:web: http://domoljub1909.hr/
mob.:098 326 660 ;
e-mail: domoljub1909@domoljub1909.hr


 

danica_pasjak

KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO „DANICA“ PASJAK

KUD “Danica” Pasjak  osnovano je 1924. godine s nazivom Izobraževalno društvo “Danica” Pasjak. Služilo je glazbenoj, dramskoj i jezičnoj izobrazbi, a osnivač je bio učitelj u školi Pasjak Slavoj Makarovič.Tijekom dugogodišnjeg djelovanja kroz udrugu su djelovale dramske i tamburaške sekcije; zbor i folklorna skupina, a izdano je i nekoliko knjiga koje obrađuju teme područja Krasa. Danas udruga okuplja veliki broj članova s ciljem prikupljanja građe, održavanje predavanja, kulturnih programa i manifestacija od kojih se izdvaja manifestacija “Z ramoniku po starinsku”.

Predsjednik: Robert Corallini
Kontakt: 091 253 1221


 

babulini

DRUŠTVO FRLANIJA PAKAL – BABULINI I MUŠKA KLAPA SKALIN

Društvo „Frlanija Pakal- Babulini“ kao udruga osnovana je 2006. godine,a počeci  organizacije društva pripisujemo 2000.godini. Cilj udruge je obogaćivanja i promicanja starih običaja ovoga kraja kroz zvončarsku tradiciju  (osnovani 2003.godine), te bogata karnevalska događanja ali i organizaciju programa tijekom blagdana Ivanje, Božićnih i novogodišnjih blagdana, te za vrijeme Martinja. U sastavu udruge od 2010. godine djeluje i muška klapa „Skalin“ uz stručno vodstvo Anite Stupac Butorac, a klapa njeguje tradicionalni primorski glazbeni izričaj ,te nastoji promicati klapsko pjevanje.Osim navedenih manifestacija i kulturnih događanja društvo sudjeluje i u uređenju okoliša uz crkvicu „Sv.Mihovil“ i kapelicu „Sv.Ivan Krstitelj“ koja je izgrađena od strane članova društva 2008.godine.

Predsjednik: Sanjin Milih
Kontakt: 091 276 8680


 

vavek_paricani

MAŠKARANA UDRUGA „VAVEK PARIĆANI“

Maškarana udruga „Vavek parićani“ ima više od 25 godina iskustva na raznim manifestacijama i karnevalskim povorkama diljem Hrvatske, ali i na širem području gdje nastoje prezentirati kulturne običaje Općine Matulji. Cilj udruge je njegovanje običaja i prenašanje vrijednosti kulturnog sadržaja na mlađe generacije kako bi se na taj način očuvala tradicija našeg kraja te nastaviti prepoznatljivost udruge kroz prezentaciju maske u brojnim povorkama. Sve naše godine djelovanja možete pogledati na stranici www.vavek-paricani.com .

Kontakt: Edvard Ciceran099 274 1570
web: www.vavek-paricani.com


 

mackare_sapjane

MAČKARE ŠAPJANE

Udruga „Mačkare Šapjane“ osnovana je 1998. godine, iako sam običaj „mačkaranja“ seže u daleku povijest, kada su naši preci za vrijeme Pusta oblačili maske i obilazili Šapjane i okolna sela. Prvo učešće na organiziranoj karnevalskoj povorci bilježimo u Opatiji 1998.godine,kada bivamo zapamćeni po alegorijskim kolima u obliku parne lokomotive i vagona u gotovo prirodnoj veličini,gdje predstavljamo dolazak austrougarske gospode vlakom u Matulje i Opatiju.Nakon toga,iz godine u godinu slijede maske koje ostaju vrlo primijećene na svim karnevalskim povorkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno se ponosimo našom „pusnom muzikom“,čiju jezgru čine rođeni Šapjanci,ali nam se svake godine pridružuje sve veći broj gostiju-svirača,pogotovo iz susjedne Slovenije,čime doprinosimo širenju prijateljstva i jačanju kulturne suradnje s obje strane granice. Ukratko,svojom djelatnošću pokušavamo predstaviti naše kulturne običaje u najboljem svjetlu i time čim pozitivnije predstaviti naše mjesto-Šapjane.

Kontakt: Simčić Dominik
051/732 131
091/1732 395


zijat_sost

MAŠKARANA UDRUGA „ZIJAT, SOST, TANCAT I PIT“

Maškarana Udruga „Zijat, sost, tancat i pit“ osnovana je 2000. Godine na inicijativu mladih zaljubljenika u običaje i tradiciju našeg kraja. Svake godine sudionici su brojnih manifestacija te maškaranih povorki a učestali su sudionici u izboru za kraljicu riječkog karnevala. Udruga je organizator manifestacije „Matujski dani“ kojom je ponovo oživljena tradicija kroz ovu kulturno-zabavnu i sportsku manifestaciju koja obuhvaća dvodnevnu zabavu za sve uzraste. Cilj udruge je promicanje i očuvanje tradicije te poboljšanje kvalitete života na području Općine Matulji.

Predsjednica: Tea Ćiković
Kontakt: 0916021604
Mail: udruga_zstp@hotmail.com


 

brgujski_zvoncari

UDRUGA „BRGUJSKI ZVONČARI I MAČKARE“

Udruga „Brgujski zvončari i mačkare“  djeluje od 1998. godine, a osnovana je u svrhu očuvanja višestoljetne tradicije Brgujskih zvončara, te ostalih kulturnih obilježja mjesta Veli Brgud. Organizira različite tradicionalne manifestacije u razdoblju Karnevala, ali i izvan njega.  Udruga broji 80-ak članova, a svojim aktivnostima potiče društveno jedinstvo te osjećaj rodoljublja; što je ujedno i temelj  za održavanje tradicija vitalnim. Brgujski  zvončari nose titulu predstavnika nematerijalne svjetske kulturne baštine,  koju im je UNESCO dodijelio 2009. god.

Kontakt:Edvard Radan – 098/981 3202


udruga_veli_brgud
UDRUGA „MLADIH VELI BRGUD“

Udruga „Mladih Veli Brgud“ osnovana je 2012. godine, u svrhu očuvanja tradicija mjesta Veli Brgud. Ista broji 17 mladih mještana, koji svojim kreativnim idejama doprinose promoviranju i očuvanju kulturne baštine mjesta Veli Brgud. Također,  organiziranjem tradicionalnih i novonastalih manifestacija potiče društveno jedinstvo i osjećaj rodoljublja. Zalaže se za razvitak mjesta te nastoji podići razinu kulturne osvještenosti mještana.

Predsjednik:Marin Kovačić
Kontakt:Mob: 098/ 929 2316
e-mail : marin.kovo@gmail.com


 

MUČIĆEVI ZVONČARI I MAŠKARE

Pusno društvo „Mučićevi zvončari i maškare“ ima dugogodišnju tradiciju održavanja starih pusnih običaja koji datiraju još iz doba naših pradjedova. Osnovni cilj društva je očuvanje pusneh običaji i afirmacija mladih članova, a željaje društva da se predstave običaji Općine Matulji na što većem broju manifestacija.Zadnjih godina u sklopu društva djelujue i boćarski klub koji je tijekom ljetnih mjeseci aktivan u organizaciji turnira i prisutan na brojnim natjecanjima.

KONTAKT: Rajko Stanić
Mob: 091 2335 708

Skip to content