INFO
Internet stranice Općine Matulji.

Kultura

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA „VIKTOR CAR EMIN” OPATIJA

Kulturne udruge Općine Matulji

folklorna_grupa_zejane

FOLKLORNA GRUPA ŽEJANE Folklorna grupa Žejane njeguje” bugarenje” – starinsko dvoglasno pjevanje koje se izvodi na žejanskom dijalektu kao i starinske plesove žejanskog područja. Pravo izvorno blago predstavlja “počrnjenka” – bogato ukrašena narodna nošnja koju su nekad nosile kćeri iz bogatih obitelji za blagdane i svečane prilike. Folklorna grupa Žejane ostvarila je brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, a uključivanjem mladih u svoj rad nastoji očuvati izvornost običaja posebno zvončarske tradicije kroz Žejanske zvončare te plesove i stare napjeve za naraštaje koji dolaze.

FOLKLORNO DRUŠTVO ŽEJANE
predsjednik: Valentino Doričić
mob: 098 1774516
E-mail:  valentinodoricic@hotmail.com


udruga_internova

INTERINOVA UDRUGA KERAMIČARA

Članovi udruge su afirmirani hrvatski, talijanski i slovenski keramičari koji su  izlagali na mnogobrojnim žiriranim domaćim i međunarodnim izložbama. Članovi su strukovnih udruženja HDLU, Kerameikona te Udruženja keramičara Urbania, Italija.  Udruga InterInova članica je Saveza inovatora Hrvatske. Svoje izložbe InterInova održava u Izložbenom prostoru „Isa“ Mučići, a izlaže u mnogim mjestima u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji. Članovi udruge orijentirani su na izradu  tradicijskih tehnika paljena gline, a bave se i suvremenim načinima dizajniranja i paljenja glina.

UDRUGA INTERINOVA MATULJI
predsjednik: Ivna Safundžić
mob: 098 216452
fax:051 275 892
E-mail: udruga.interinova@gmail.com


 

likovna_udruga_matulji

LIKOVNA UDRUGA MATULJI

Udruga je  nastala spontano, 2008. druženjem nekolicine žena koje su svoje slobodno vrijeme željele ispuniti kreativnom  aktivnošću – slikanjem, a danas udruga broji dvadesetak članica. Umjetnički voditelj je  gđa Jasna Levak, likovni pedagog.Članice se uglavnom služe tehnikom akril i ulje na platnu, a najčešći motivi su pejzaži  našeg prelijepog primorskog kraja  i mrtva priroda. Svoje slike smo do sada  izlagali u vijećnici općine Matulji, u galerijama „Montenegrina“ u Rijeci, „Portun“ u Opatiji, „Laurus“ u Lovranu dok  članice pojedinačno  izlažu na raznim manifestacijama prema vlastitom interesu.

LIKOVNA UDRUGA MATULJI
predsjednik: Apolonija Kinkela
mob: 091 4445463
E-mail: likovnaudruga.matulji@gmail.com


 

mune_mladi

UDRUGA MLADI MUNE

Udruga je osnovana 2011. godine. Cilj udruge je okupljanje i druženje mladih ljudi te promicanje i zaštita njihovih interesa. Ciljeve udruga ostvaruje obavljanjem raznih aktivnosti kao što je organiziranje kulturnih manifestacija, ekološka aktivnost i skrb o zaštiti i unapređenju životnog i radnog okoliša, sudjelovanje u kulturno-umjetničkim i zabavnim priredbama te poboljšanje društvenog života mladih. Djeluju kao organizatori mjesne manifestacije “Mandalenine Mune”. Udruga je otvorena za ostvarivanje drugih projekata koji bi pridonijeli razvitku mjesta u kojem članovi žive.

UDRUGA MLADI MUNE
predsjednik: Martina Juračić
mob:098 6688524
E-mail: udruga.mladimune@gmail.com


 

udruga_umirovljenika

UDRUGA UMIROVLJENIKA I STARIJIH OSOBA OPĆINE MATULJI

Udruga umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji osnovana je 2006. godine. Od 2010. udruga se nalazi u novim prostorijama, a danas broji 450 članova. Organiziramo razna druženja, izlete, sportske susrete, predavanja, edukacije za rad na kompjuterima te kreativne radionice. Predmete izrađene u kreativnoj radionici prodajemo, a dobiveni novac doniramo u humanitarne svrhe.

UDRUGA UMIROVLJENIKA  I STARIJIH OSOBA OPĆINE MATULJI
Kontakt: 051/709-174
Predsjednik: Sonja Vlah
Mob: 098 946 4149
E-mail: sonja.vlah1@gmail.com


 

udruga_zejane

UDRUGA ‘ŽEJANE’

Osnovana je 2010.g. Ciljevi udruge su njegovanje i promicanje žejanskog jezika te očuvanje, istraživanje i promicanje tradicijske kulture na području Žejana. Aktivnosti kojima se udruga bavi su upravljanje zavičajnim kulturnim centrom prikupljanje zvučne, video i arhivske građe, organiziranje znanstvenih skupova i kulturnih događanja kao što je »Zilele de vlåška ši žejånska limba/Dani vlaškog i žejanskog jezika«.

U suradnji s Udrugom »Tragovi« i Udrugom »Spod Učke« provodi projekt »Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika«. Udruga »Žejane« partner je na međunarodnom projektu »Palež u sjećanju« kojeg vodi Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem, Kopar (SLO). Udruga “Žejane” je u rujnu 2018. godine pripojena udruzi “Žejanski zvončari”.
E-mail: udruga.zejane@gmail.com

Mrežne stranice projekata
Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika
Palež u sjećanju

 


kud_ucka_n

KUD Učka Matulji

Ženski pjevački zbor “Učka” Matulji osnovao je maestro Leo Ivančić 1962. g. u okviru  KUD-a “Učka” Matulji i od tada djeluje neprekidno 50 godina. Nastupa u zemlji i inozemstvu, a zbor je do sada dobio niz javnih priznanja i pohvala. Repertoar skladbi je veoma različit i sastoji se od istarskog, primorskog i dalmatinskog melosa kao i duhovnih skladbi i skladbi zabavne glazbe. Kroz zbor se izmijenilo nekoliko generacija, koje su svojim trudom i ljubavlju prema zborskom pjevanju uspjele očuvati zbor do danas. Zbor ima 23 članice.

Umjetnički voditelj: Saša Matovina
Kontakt: Doris Stanić
Mob: 091 367 4760
Mail: ucka.matulji@gmail.com 

klapa_skalin

KLAPA SKALIN

Klapa „Skalin“ osnovana je 2010.godine pri Društvu „Frlanija Pakal-Babulini“.
Dosada bilježi niz nastupa na raznim manifestacijama i smotrama na području općine Matulja,Opatije i Rijeka, kao i nastupima u Ilirskoj Bistrici u susjednoj državi  Sloveniji.
Od samog početka nastanka klape, klapu vodi prof. Anita Stupac Butorac.
Kontakt: Klaudio Meandžija
Mob: 0951963061


foto_za_web_foliot

FOLIOT – CENTAR ZA DJECU I MLADE MATULJI

Foliot – Centar za djecu i mlade Matulji neprofitna je udruga koja od 2006. godine djeluje u području kreativnog razvoja i neformalnog obrazovanja djece. Do lipnja 2016. godine djelovali su pod imenom Društvo Naša djeca Matulji i od svog osnutka održali su brojne edukativne i kreativne programe za djecu. U sklopu programa “Školska godina u Foliotu” trenutno provode nekoliko aktivnosti: učenje stranih jezika, kreativne (likovne, dramske, filmske) i plesne radionice koje djeluju u sklopu plesnog studija Vibe (mala škola baleta, moderni ples i hip hop) za predškolski i školski uzrast. Kroz svoje aktivnosti, svake godine okupljaju više od stotinu djece, u kontinuiranoj edukaciji kroz redovne radionice, kroz vikend i ljetne radionice te priredbe i izložbe koje pripremaju s djecom i za djecu.

Predsjednica udruge: Nikolina Hrga
Kontakt: 099 754 0779 ili udruga.foliot@gmail.com
Adresa: Kastavska cesta 4, Matulji
Web stranica: www.foliot.hr


 

domoljub_rukavac

UDRUGA DOMOLJUB 1909 RUKAVAC

U sklopu Udruge Domoljub 1909 Rukavac djeluju:
Rukavački zvončari jedni su od najstarijih u našem kraju. Na svoj pohod, u posjet prijateljima iz Zvoneće idu prve nedjelje karnevala.
Rukavački partenjaki dio su najstarijih običaja općine Matulji, to su mladići i djevojke obučeni u partenjačku monturu koji uz pratnju glazbe (harmonika, truba i sl.) obilaze kuće te pritom pjevaju i plešu.
Mješoviti pjevački zbor “Štorija” osnovan je u proljeće 2011. godine  i okuplja 20-tak članova koje od samog početka vodi maestro Damir Smerdel koji na sve pjevače s lakoćom prenosi nova znanja i ljubav prema zborskom pjevanju.
Dramsko –instrumentalno-plesno-scenska sekcija počela se sa radom početkom godine i pripremila čakavsku kantanu štoriju po nekadajnu „V Rukavac ni po kozu“ čija je premjera bila u sklopu manifestacije „Večer od kanta i štorije“.
Likovna sekcija počela je s radom uoči Petrove kada je oslikala scenu koja će trajno krasiti i uljepšavati cijeli plato oko Kinkelovega taraca.

Predsjednica:Marijana Kalčić – Grlaš
Kontakt:web: http://domoljub1909.hr/
mob.:098 326 660 ;
e-mail: domoljub1909@domoljub1909.hr


 

danica_pasjak

KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO „DANICA“ PASJAK

KUD “Danica” Pasjak  osnovano je 1924. godine s nazivom Izobraževalno društvo “Danica” Pasjak. Služilo je glazbenoj, dramskoj i jezičnoj izobrazbi, a osnivač je bio učitelj u školi Pasjak Slavoj Makarovič.Tijekom dugogodišnjeg djelovanja kroz udrugu su djelovale dramske i tamburaške sekcije; zbor i folklorna skupina, a izdano je i nekoliko knjiga koje obrađuju teme područja Krasa. Danas udruga okuplja veliki broj članova s ciljem prikupljanja građe, održavanje predavanja, kulturnih programa i manifestacija od kojih se izdvaja manifestacija “Z ramoniku po starinsku”.

Predsjednik: Robert Corallini
Kontakt: 091 253 1221


 

babulini

DRUŠTVO FRLANIJA PAKAL – BABULINI I MUŠKA KLAPA SKALIN

Društvo „Frlanija Pakal- Babulini“ kao udruga osnovana je 2006. godine,a počeci  organizacije društva pripisujemo 2000.godini. Cilj udruge je obogaćivanja i promicanja starih običaja ovoga kraja kroz zvončarsku tradiciju  (osnovani 2003.godine), te bogata karnevalska događanja ali i organizaciju programa tijekom blagdana Ivanje, Božićnih i novogodišnjih blagdana, te za vrijeme Martinja. U sastavu udruge od 2010. godine djeluje i muška klapa „Skalin“ uz stručno vodstvo Anite Stupac Butorac, a klapa njeguje tradicionalni primorski glazbeni izričaj ,te nastoji promicati klapsko pjevanje.Osim navedenih manifestacija i kulturnih događanja društvo sudjeluje i u uređenju okoliša uz crkvicu „Sv.Mihovil“ i kapelicu „Sv.Ivan Krstitelj“ koja je izgrađena od strane članova društva 2008.godine.

Predsjednik: Sanjin Milih
Kontakt: 091 276 8680


 

vavek_paricani

MAŠKARANA UDRUGA „VAVEK PARIĆANI“

Maškarana udruga „Vavek parićani“ ima više od 25 godina iskustva na raznim manifestacijama i karnevalskim povorkama diljem Hrvatske, ali i na širem području gdje nastoje prezentirati kulturne običaje Općine Matulji. Cilj udruge je njegovanje običaja i prenašanje vrijednosti kulturnog sadržaja na mlađe generacije kako bi se na taj način očuvala tradicija našeg kraja te nastaviti prepoznatljivost udruge kroz prezentaciju maske u brojnim povorkama. Sve naše godine djelovanja možete pogledati na stranici www.vavek-paricani.com .

Kontakt: Edvard Ciceran099 274 1570
web: www.vavek-paricani.com


 

mackare_sapjane

MAČKARE ŠAPJANE

Udruga „Mačkare Šapjane“ osnovana je 1998. godine, iako sam običaj „mačkaranja“ seže u daleku povijest, kada su naši preci za vrijeme Pusta oblačili maske i obilazili Šapjane i okolna sela. Prvo učešće na organiziranoj karnevalskoj povorci bilježimo u Opatiji 1998.godine,kada bivamo zapamćeni po alegorijskim kolima u obliku parne lokomotive i vagona u gotovo prirodnoj veličini,gdje predstavljamo dolazak austrougarske gospode vlakom u Matulje i Opatiju.Nakon toga,iz godine u godinu slijede maske koje ostaju vrlo primijećene na svim karnevalskim povorkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno se ponosimo našom „pusnom muzikom“,čiju jezgru čine rođeni Šapjanci,ali nam se svake godine pridružuje sve veći broj gostiju-svirača,pogotovo iz susjedne Slovenije,čime doprinosimo širenju prijateljstva i jačanju kulturne suradnje s obje strane granice. Ukratko,svojom djelatnošću pokušavamo predstaviti naše kulturne običaje u najboljem svjetlu i time čim pozitivnije predstaviti naše mjesto-Šapjane.

Kontakt: Simčić Dominik
051/732 131
091/1732 395


zijat_sost

MAŠKARANA UDRUGA „ZIJAT, SOST, TANCAT I PIT“

Maškarana Udruga „Zijat, sost, tancat i pit“ osnovana je 2000. Godine na inicijativu mladih zaljubljenika u običaje i tradiciju našeg kraja. Svake godine sudionici su brojnih manifestacija te maškaranih povorki a učestali su sudionici u izboru za kraljicu riječkog karnevala. Udruga je organizator manifestacije „Matujski dani“ kojom je ponovo oživljena tradicija kroz ovu kulturno-zabavnu i sportsku manifestaciju koja obuhvaća dvodnevnu zabavu za sve uzraste. Cilj udruge je promicanje i očuvanje tradicije te poboljšanje kvalitete života na području Općine Matulji.

Predsjednica: Tea Ćiković
Kontakt: 0916021604
Mail: udruga_zstp@hotmail.com


 

brgujski_zvoncari

UDRUGA „BRGUJSKI ZVONČARI I MAČKARE“

Udruga „Brgujski zvončari i mačkare“  djeluje od 1998. godine, a osnovana je u svrhu očuvanja višestoljetne tradicije Brgujskih zvončara, te ostalih kulturnih obilježja mjesta Veli Brgud. Organizira različite tradicionalne manifestacije u razdoblju Karnevala, ali i izvan njega.  Udruga broji 80-ak članova, a svojim aktivnostima potiče društveno jedinstvo te osjećaj rodoljublja; što je ujedno i temelj  za održavanje tradicija vitalnim. Brgujski  zvončari nose titulu predstavnika nematerijalne svjetske kulturne baštine,  koju im je UNESCO dodijelio 2009. god.

Kontakt:Edvard Radan – 098/981 3202


udruga_veli_brgud
UDRUGA „MLADIH VELI BRGUD“

Udruga „Mladih Veli Brgud“ osnovana je 2012. godine, u svrhu očuvanja tradicija mjesta Veli Brgud. Ista broji 17 mladih mještana, koji svojim kreativnim idejama doprinose promoviranju i očuvanju kulturne baštine mjesta Veli Brgud. Također,  organiziranjem tradicionalnih i novonastalih manifestacija potiče društveno jedinstvo i osjećaj rodoljublja. Zalaže se za razvitak mjesta te nastoji podići razinu kulturne osvještenosti mještana.

Predsjednik:Marin Kovačić
Kontakt:Mob: 098/ 929 2316
e-mail : marin.kovo@gmail.com


 

MUČIĆEVI ZVONČARI I MAŠKARE

Pusno društvo „Mučićevi zvončari i maškare“ ima dugogodišnju tradiciju održavanja starih pusnih običaja koji datiraju još iz doba naših pradjedova. Osnovni cilj društva je očuvanje pusneh običaji i afirmacija mladih članova, a željaje društva da se predstave običaji Općine Matulji na što većem broju manifestacija.Zadnjih godina u sklopu društva djelujue i boćarski klub koji je tijekom ljetnih mjeseci aktivan u organizaciji turnira i prisutan na brojnim natjecanjima.

KONTAKT: Rajko Stanić
Mob: 091 2335 708

Skip to content