INFO
Internet stranice Općine Matulji.

MEMORIJALNI CENTAR LIPA PAMTI

MEMORIJALNI CENTAR LIPA PAMTI

Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je u travnju 2015. godine na mjestu starog Spomen muzeja koji je u Lipi djelovao od 1968. do 1989. godine. Obnavljanjem muzeja obnavlja se i memorija na teško povijesno nasljeđe Lipe koja je 30. travnja 1944. godine, u svega nekoliko sati, izgubila 269 svojih stanovnika, većinom starce, žene i djecu. Zločin su počinili nacisti i fašisti u sklopu ofenzive Braunschweig, akcije čišćenja terena od partizanskih „bandi“. Ubijanje civilnog stanovništva popraćeno je krađom njihove imovine, a potom i paleži većine stambenih i gospodarskih objekata. Kraj Drugog svjetskog rata Lipa dočekuje na koljenima a preživjeli Lipjani nemaju domova kojima se mogu vratiti. Započinje duga i mukotrpna obnova mjesta te nastavak života obilježen osjećajem gubitka. Danas Lipa živi i pamti.

Muzejski postav Memorijalnog centra Lipa pamti interpretira povijest Drugog svjetskog rata na području Liburnijskog krasa koje, pored Lipe, obuhvaća mjesta Pasjak, Rupu, Šapjane i Brdce. Memorijalna baština Drugog svjetskog rata nadopunjena je pregledom kontinuiteta života na ovim prostorima, od prapovijesti do danas, pri čemu je poseban naglasak stavljen na kulturno-povijesnu baštinu Lipe prije, ali i nakon samog stradanja. U zbiru baštinskih karakteristika ovog kraja, stradanje 30. travnja 1944. sagledano je u širem kontekstu, kao jedna u nizu odrednica identiteta vitalne i potentne zajednice Lipjana.

Muzejska djelatnost Centra bazira se na muzeološkim praksama zavičajnog muzeja te muzeja zajednice. Upravo u zajedništvu s lokalnim stanovništvom Centar će aktivno doprinositi istraživanju i kreiranju identiteta ovog kraja, ali i iznalaženju novih i održivih mogućnosti njegova razvoja. Programske aktivnosti Centra biti će usmjerene promicanju tolerancije, nenasilja te života koji, u mnoštvu svojih pojavnosti i obilježja, predstavlja najveću civilizacijsku dragocjenost i baštinski potencijal.

Memorijalni centar Lipa pamti dislocirana je zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Otvaranje Centra financirano je sredstvima Općine Matulji, Primorsko- goranske županije te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Preuzeto sa web stranica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja RijekaViše na https://ppmhp.hr/lipa/

Skip to content