ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA OSNOVNE ŠKOLE DR. ANDRIJA MOHOROVIČIĆ U MATULJIMA – PREDVIĐENA UŠTEDA PREKO 77% U TROŠKOVIMA GRIJANJA I HLAĐENJA

Općina Matulji završila je projekt energetske obnove Osnovne škole Dr. Andrija Mohorovičić u centru Matulja. U samo četiri mjeseca završeni su svi predviđeni radovi kako bi zgrada najveće osnovne škole u Općini Matulji spremno dočekalo na jesen učenike i djelatnike škole u obnovljenom ruhu.
Načelnik Općine Matulji, Mario Ćiković poručio je da je projekt energetske obnove osnovne škole uspješno i u planiranom vremenu završen, a zgrada osnovne škole dobila je novu toplinsku ovojnicu i izolaciju ravnog krova, što će ubuduće znatno smanjiti troškove grijanja i hlađenja uz poboljšanje kvalitete boravka svih učenika i djelatnika škole.
Nakon završetka svih radova pristupili smo izradi završnog energetskog pregleda i certifikata, tako da je osnovna škola u Matuljima iz energetskog razreda C prešla u energetski razred A+, a godišnja ušteda planirana je preko 77% na potrošnji energenata za grijanje i hlađenje te smanjenje na godišnjoj razini od 77% emisije CO2, istaknula je voditeljica projekta Astra Gašparini.
Treba napomenuti da je cjelokupna energetska obnova realizirana uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj uz pomoć i podršku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja temeljem Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ (ref. Oznaka KK.04.2.1.04).
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5.167.245,00 Kn, a bespovratna sredstva Europske unije iznosila su 1.817.723,25 Kn, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije učestvovalo sa bespovratnim poticajem od 1.579.135,00 Kn.
U narednih desetak dana privode se kraju radovi na uređenju okoliša zgrade osnovne škole te će se krajem mjeseca održati i završna konferencija za medije povodom završetka cjelokupne energetske obnove osnovne škole u centru Matulja sa svim dionicima koji su učestvovali na ovom projektu.

Sadržaj ovog priopćenja za medije isključiva je odgovornost Općine Matulji.