PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Čelnici lokalnih samouprava Liburnije na današnjem sastanku definirali su djelovanje svojih Stožera civilne zaštite u provedbi Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH s dopunom od 08. travnja 2020., za vrijeme trajanja epidemije uzrokovane bolešću Covid-19.
Prema postignutom dogovoru, uzimajući u obzir geografske i socijalne specifičnosti te rizike svake od jedinica lokalne samouprave, zatražiti će se od Ministarstva unutarnjih poslova suglasnost za provedbu sporazuma prema kojima bi se omogućilo

  1. Kretanje stanovnika Grada Opatije i Općine Matulji unutar područja te dvije JLS bez propusnica
  2. Kretanje stanovnika Općine Lovran i Općine Mošćenička Draga unutar područja te dvije JLS bez propusnica


Primjena potpisanih sporazuma bit će moguća tek kada se i ako dobije suglasnost nadležnog tijela, o čemu će javnost biti pravovremeno izvještena, ali u svakom slučaju nakon uskršnjih blagdana.
Dakle, stanovnici Grada Opatije i Općine Matulji morat će i dalje imati propusnice za odlazak u Općine Lovran i Mošćenička Draga i obrnuto, stanovnici Općine Lovran i Mošćenička Draga morat će imati propusnice za Grad Opatiju i Općinu Matulji.
Za sve stanovnike Liburnije i nadalje vrijedi obveza ishođenja propusnica za područja ostalih gradova i općina u PGŽ te ostalih županija.
Ovisno o daljnjem razvoju situacije vezano uz epidemiju Covid-19, uvažavajući mišljenje epidemiologa, sve JLS Liburnije suglasne su da bi u II. fazi dogovorili mogućnost slobodnog kretanja stanovnika unutar područja sve četiri jedinice.
Posebno naglašavamo zajednički stav svih čelnika da se mogućom primjenom potpisanih sporazuma nikako ne žele obezvrijediti veliki napori koje su svi Stožeri civilne zaštite poduzeli kako bi epidemiološka situacija na našem području bila maksimalno pod kontrolom.
Stoga apeliramo na građane da koriste mogućnost kretanja isključivo iz opravdanih razloga kao što su pružanje skrbi osobama ili neodgodivih poslova te da se i dalje maksimalno odgovorno pridržavaju ostalih mjera Stožera civilne zaštite RH.
Stoga su svi čelnici suglasni da će se, u slučaju da se utvrdi povećanje rizika uslijed povećanog kretanja ljudi unutar područja iz ovog sporazuma, koje nije vezano uz vitalne obiteljske razloge ili potrebe posla, ponovno uvesti obveza ishođenja propusnica za napuštanje mjesta prebivališta s područja svake od potpisnica sporazuma.