ODRŽANA SVEČANA SKUPŠTINA POVODOM 40. GODIŠNJICE OSNUTKA DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA „KRAS“

U Vatrogasnom trening centru Šapjane prošle je subote, 20. svibnja održana svečana skupština povodom 40. godišnjice osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Kras“ Šapjane. Kako je u izvješću o radu napomenula predsjednica DVD-a „Kras“ Lorena Laslavić, DVD je osnovan 12. srpnja 1983. godine na inicijativu nekolicine mještana Šapjana, Pasjaka, Brca, Rupe i Lipe:

Društvo je osnovano s ciljem zaštite od požara, s obzirom je baš u ovim objektima gdje se sad nalazimo JNA skladištila gorivo i lako zapaljive tekućine te je postojala velika opasnost za naš kraj – rekla je Lorena Laslavić napominjući kako je DVD u početku djelovao u izuzetno skromnim uvjetima, no danas je to DVD koji se može pohvaliti s 87 aktivnih članova i osam suvremenih vozila, što intervencijskih, što onih namijenjenih prijevozu vatrogasaca. Ono što posebno veseli je brojno članstvo vatrogasne mladeži, njih čak tridesetak koji postižu odlične rezultate na natjecanjima i koji će zasigurno nastaviti dobru praksu rada DVD-a.

Prisutne je pozdravio i načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela te se zahvalio na izvrsnoj suradnji i poželio DVD-u puno uspjeha u daljnjem radu. U ime Hrvatske vatrogasne zajednice, čestitke na visokoj obljetnici prenio je pomoćnik vatrogasnog zapovjednika za logistiku Gordan Filinić, dok predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Slavko Gauš nije krio zadovoljstvo prisustvom velikog broja gostiju iz javnih vatrogasnih postrojbi te DVD-ova, kako susjednih, tako i iz kontinentalne Hrvatske (bratsko društvo Stubička Slatina, Repušnica i Brestovac), ali i Slovenije:

Veliko mi je zadovoljstvo što su prisutni i naši susjedi Slovenci, dokaz je to odlične suradnje te dobre komunikacije među društvima!

Osvrnuo se i na izgradnju Vatrogasnog trening centra Šapjane: Izgradnja ovog poligona bila je kvalitetan potez i još jednom se zahvaljujem svima koji su u tome sudjelovali – rekao je Gauš i izrazio žaljenje što je pritom izostala podrška države, odnosno Hrvatske vatrogasne zajednice.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Opatija i zapovjednik Područne vatrogasne zajednice Liburnije Igor Ravnić također se zahvalio na suradnji ističući kako je DVD Kras jedna od važnijih karika u operativnim i preventivnim vatrogasnim aktivnostima ovoga kraja, a posebno je pohvalio njihov rad s vatrogasnom mladeži, koji je poslužio kao poticaj drugim DVD-ovima poput Sisola i Lovrana u angažmanu s mladima.

Zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rijeka i predsjednik DVD-a Klana Dario Gauš istaknuo je DVD Kras kao kvalitetnog partnera u protupožarnim akcijama, a posebno se zahvalio u ime DVD-a Klana napominjući kako „bez DVD-a ‘Kras’ Šapjane ne bi bilo niti obnove vatrogasnog doma u Klani“.

Čestitke su uputili i uspješan daljnji rad poželjeli predstavnici prisutnih DVD-ova, gasilskih zveza i Lovačko društvo „Srndać“ Permani.

Na svečanoj sjednici uručene su spomenice članovima DVD-a za aktivan rad u Društvu, pa je zapovjednik Ravnić uručio spomenice za 10 godina rada u društvu sljedećim članovima: Ana-Marija Afrić, Vlatka Cuculić, Ines De Bona, Natali De Bona, Daria Doričić, Dajana Đekić, Damjan Đekić, Anabella Petrušić Gates, Duje Pavičić, Katarina Pavičić, Luka Pavičić i Ema Šustar. Spomenicu za 20 godina rada u društvu dobili su Igor Smajila i Vojko Turković. Za 30 godina aktivnog rada u Društvu spomenice je dodijelio zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, a primili su ih Tomislav Hosi i Darko Juričić, dok su spomenice za visokih 40 godina aktivnog sudjelovanja u radu društva primili Arsen Afrić, Branko Afrić, Stojan Afrić, Josip Bratović, Florijan Cergonja, Dušan Juričić, Gordan Juričić, Đuljano Paulović, Renato Sgomba i Silvio Surina.

Srebrne vatrogasne medalje za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu iz ruku predsjednika VZPGŽ-a Slavka Gauša primili su sljedeći članovi: Stojan Afrić, Ivan Bratović, Nejc Juričić, Andrej Grbac, Lorena Laslavić, Dario Peloza, Igor Smajila, Sandi Surina, Silvio Surina, Željko Ujčić i Božo Vuković.

Predsjednica Lorena Laslavić uručila je zahvalnice za dugogodišnju potporu u radu Društva i razvoju vatrogastva Općini Matulji, Vatrogasnoj zajednici Primorsko-goranske županije i Područnoj vatrogasnoj zajednici Liburnije; priznanja za dugogodišnju suradnju i sudjelovanje u razvoju Društva DVD-u Klana, DVD-u Stubička Slatina, DVD-u Repušnica, DVD-u Brestovac i Gasilskoj Zvezi Ilirska Bistrica; za poseban doprinos u razvoju i radu društva Florijanu Cergonja i Silviju Surina; za dugogodišnji rad sa djecom i mladeži Ivani Bratović; te za zalaganje i rad sa vatrogasnim potražnim psima Sandiju Surini s potražnim psom Lyn, dok je Silvio Surina uručio to isto priznanje Loreni Laslavić s potražnim psom Sparkyjem.

DVD „Kras“ Šapjane odnedavno je „pojačano“ sa šest novih dobrovoljnih vatrogaskinja koje su obuku u trening centru završile tijekom travnja: Ana-Marija Afrić, Ines De Bona, Nina Jurčić, Nensi Juričić, Katarina Pavičić i Ema Šustar, a četiri su člana položila i za voditelje vatrogasne mladeži: Ines De Bona, Katarina Pavičić, Luka Pavičić i Ema Šustar.

Svečani je dan ovjekovječen zajedničkom fotografijom te nastavljen zajedničkim druženjem uz prigodni domjenak.