OBILJEŽAVANJE DANA OSLOBOĐENJA MATULJA I KOMEMORACIJE U MUNAMA, ŽEJANAMA I PASJAKU

Na Dan oslobođenja Matulja u petak, 03.05.2024. godine Udruga antifašističkih boraca i antifašista Liburnije, podružnica Matulji te Općina Matulji položiti će vijence u 10,00 sati na groblju u Matuljima dok će se u 10,30 sati položiti vijenac na glavnom spomeniku u centru Matulja uz prigodan program.

U nedjelju, 05.05.2024. godine, povodom obilježavanja 80. godišnjice oslobođenja Općine Matulji i završnih borbi na području Primorsko-goranske županije, održati će se polaganje vijenaca u Pasjaku te komemoracije u Žejanama i Munama.

U 12,30 sati u Pasjaku, polaganjem vijenaca, obilježiti će se obljetnica oslobođenja Općine Matulji i završnih borbi na području naše županije.

U 14,00 sati održati će se Komemorativni skup u Malim Munama kraj spomenika zapovjedniku partizanske brigade „Triestina“ Giovanniu Zollu. Giovanni Zoll, kao komandant partizanske brigade „Triestina“ borio se zajedno s partizanima Istre i Slovenskog primorja  u borbi protiv nacifašizma, a poginuo je u sukobu s njemačkom patrolom na prilazu Malih Muna. Vijence će položiti delegacija Općine Matulji i UABA Liburnije, podružnica Matulji, delegacija ANPI Comune di Fiume Veneto te delegacija ANPI Trieste.

U 15,00 sati, polaganjem vijenaca kraj spomenika palim borcima, žrtvama fašističkog terora održati će se komemoracija u Velim Munama.

U Žejanama u 16,00 sati održati će se komemoracija kraj spomenika palim borcima, žrtvama fašističkog terora.

Program komemoracija će svojim nastupom obogatiti KUD Učka Matulji, Žejanski kntaduri i Igor Doričić na harmonici.

Organizatori su Udruga antifašističkih boraca i antifašista Liburnije sa podružnicom Matulji, a pokrovitelj Općina Matulji.