OBAVIJEST O ODRŽAVANJU PREDAVANJA „ALZHEIMEROVA BOLEST, OBITELJ I DRUŠTVENA PODRŠKA“

Pozivamo sve zainteresirane na javno događanje pod nazivom „Alzheimerova bolest, obitelj i društvena podrška“ u sklopu projekta „Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji“ koje će se održati u petak 27. svibnja 2022.g. sa početkom u 13:00 sati u Društvenom domu Rukavac (Rukavac 61 A).

Općina Matulji i Udruga umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji u sklopu provedbe projekta Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji kojom se pruža psihosocijalna podrška osobama oboljelim od bolesti demencije ili u riziku od oboljenja te njihovim obiteljima organiziraju javno događanje s ciljem dodatnog informiranja javnosti i podizanja razine svijesti o Alzheimerovoj demenciji, prevenciji i prepoznavanju ranih simptoma bolesti. Alzheimerova bolest je neurodegenerativna, progresivna bolest heterogene etiologije, čije je glavno obilježe oštećenje kognitivnih funkcija koje ima za posljedicu ozbiljne poteškoće u svim područjima funkcioniranja oboljele osobe. Progresijom bolesti dolazi do iznimne potrebe oboljelog za podrškom članova obitelji tzv. neformalnih njegovatelja. Rana intervencija u ovom specifičnom i važnom području društvene skrbi o odraslim osobama uključuje ranu dijagnostiku i ranu primjenu postupaka rehabilitacije, uključujući i programe podrške članovima obitelji. Mreža podrške oboljelima i neformalnim njegovateljima važan je čimbenik u kvaliteti skrbi za oboljele i njihove njegovatelje.

Ovim javnim događanjem predstaviti će se aktualne spoznaje i ključni koraci adekvatne podrške koji mogu pomoći u edukaciji zainteresirane javnosti o načinima rada i djelovanju sustava socijalne skrbi i sustava zdravstva.

Događanje uključuje 3 predavanja znanstveno-stručno-edukativnog tipa:

  1. Predavanje:

Alzheimerova bolest, njegovatelji, obitelj i društvo – sustav podrške iz kuta znanosti i prakse / Predavač: izv.prof.dr.sc. Marina Milić Babić

  1. Predavanje:

Modeli rada sa oboljelima od Alzheimerove bolesti u RH i svijetu – perspektiva sustava zdravstva i primjeri iz prakse / Predavač: dr. Tihana Rončević spec. psihijatrije

  1. Predavanje:

Prava i usluge za oboljele od Alzheimerove bolesti i članove obitelji – njegovatelje – perspektiva sustava socijalne skrbi i primjeri iz prakse / Predavač: Iva Franc, magistrica socijalnog rada

Nakon predavanja stručni predavači biti će na raspolaganju zainteresiranim posjetiteljima odgovarati na individualna pitanja i pružiti savjete iz područja njihova rada.

Provedba projekta Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

OPĆINA MATULJI