MATULJI POVUKLI GOTOVO DVA MILIJUNA KUNA ZA PROJEKT „AKTIVNI UMIROVLJENICI DUGOVJEČNI STANOVNICI“

Obrasce možete preuzeti OVDJE.
Općina Matulji i Udruga umirovljenika Matulji kao partneri na projektu „Aktivni umirovljenici dugovječni stanovnici“ dobili su gotovo 2 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za provođenje dnevnog boravka za starije i nemoćnije, ali i niza programa za one mlađe i aktivne građane treće životne dobi.
Apliciranjem projekta „Aktivni umirovljenici dugovječni stanovnici“ na EU fondove Općina Matulji u partnerstvu s Udrugom umirovljenika Matulji ostvarili su 100%-tno financiranje trogodišnjeg programa u visini od 1.929.422,39 kn. Program za čije je provođenje proteklih dana potpisan ugovor , sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda- operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., te Ministarstva rada i socijalne skrbi RH. Riječ je o projektu namijenjenom umirovljenicima, koji se sastoji od programa ta dnevni boravak za starije osobe koje zbog niza razloga nisu u mogućnosti veći dio dana boraviti sami, ali i aktivnim mlađim umirovljenicima kojima se na ovaj način osmišljava slobodno vrijeme te aktivno i zdravo starenje.
– Programom dnevnog boravka pružit će se mogućnost starijim osobama koje ne mogu biti same u kući i kojima je potrebna adekvatna skrb tijekom dana da budu zbrinuti kroz 11 satni program koji će voditi stručne osobe od zdravstvenog djelatnika do voditelja programskih aktivnosti – animatora. Korisnicima će tako biti dostupna zdravstvena njega, razne vježbe potrebne za održavanje fizičke aktivnosti, psihoterapeutske radionice te niz ostalih aktivnosti koje će s njima tijekom dana provoditi zdravstveni voditelj . Korisnici će kroz ovaj program imati na raspolaganju i niz ostalih aktivnosti od kreativnog rada, čitanja i društvenih igara za poticanje kognitivnih sposobnosti do niza aktivnosti koje će im omogućiti socijalnu uključenost i dnevno druženje. Ove programe provodit će stručni voditelj-animator, a korisnicima će se pružiti i mogućnost dodatno uključene dnevne prehrane . Obiteljima će to svakako biti značajna potpora u smislu da svoje starije ukućane mogu tijekom odlaska na posao ostaviti u „Dnevnom boravku“ te ih preuzeti po povratku kući i biti sigurni da su kvalitetno zbrinuti. Oni koji su pak sami, bez obitelji ovo će biti mogućnost svakodnevnog druženja i socijalizacije. Osim dnevnog boravka projekt obuhvaća i niz programa za aktivne mlađe umirovljenike te će im daje mogućnost da si u potpunosti kvalitetno ispune tjedan. Programi će biti u potpunosti besplatni što je izuzetno značajno s obzirom na male mirovine jer upravo financije često sprječavaju umirovljenike da se bave raznim aktivnostima kojima žele. I do sad kroz desetak godina pratili njihove potrebe kroz Udrugu Umirovljenika te financirali niz programa kroz Proračun Općine. Kroz ovaj projekt mogućnost programa se višestruko proširuje. Plesne,jezične radionice,joga,planinarski pohodi,radionice za istraživanje povijesti kroz terenske izlete samo su neke od aktivnosti koje su dodatno osmišljene za umirovljenike i kojima se obuhvaća još veći broj korisnika. Ovo je programska faza projekta za koju se već sad primaju predbilježbe zainteresiranih s područja Općine Matulji no primit će se i predbilježbe zainteresiranih starijih osoba iz naših susjednih općina te u koliko bude slobodnih mjesta uslijed manje popunjenosti od strane korisnika s područja Općine Matulji prilika za uključivanje dati će se i našim susjedima. Već od idućeg tjedna svi umirovljenici mogu iskazati interes putem online prijavnica na WEB stranicama Općine Matulji kako bismo što prije sagledali interes. Svi koji prijavu žele ispuniti osobno mogu to učiniti svakog utorka od 10 do 12 sati u Udruzi Umirovljenika ili u pisarnici na ulazu u Općinu Matulji te sve dodatne informacije dobiti na drustvene.djelatnosti@matulji.hr ili nazvati telefonski, istaknula je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika Općine Matulji.
Na EU fondove za regionalni razvoj – Unaprjeđenje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije-faza II –Općina Matulji u partnerstvu s Gradskim društvom CK Opatija prijavila je i investicijsku fazu projekta „Dnevnoga boravka“.
– Kroz projekt kapitalnih ulaganja predvidjeli smo je da se prostor „Bivše ambulante Jušići“ (za kojeg je i osmišljen programski dio projekta), uredi i prilagodi namijeni kako za starije teže pokretnije umirovljenike kojima je potrebna dnevna skrb, tako i za one aktivne kojima je potrebno osmišljeno slobodno vrijeme. Projekti ovog natječaja još uvijek se obrađuju,a nadamo se da ćemo uskoro dobiti sredstva i za ovu investiciju vrijednu oko 8 milijuna kuna. Budući da su sredstva za programe dobivena prije investicijskih sredstava ipak je potrebno što prije krenuti s provođenjem programskog projekta jer vrijeme za realizaciju kreće s danom potpisivanja ugovora. Upravo zbog toga program dnevnog boravka počet će se privremeno odvijati u objektu Doma Rukavac a u koliko se uskoro dobiju sredstva za adaptaciju objekta „bivše ambulante Jušići“, čemu se nadamo, program će po završetku radova preseliti u navedeni objekt. Prizemlje Doma Rukavac u kojem je nekad i bio restoran s predavaonicom te ostalim pomoćnim prostorima trenutno je najprimjereniji za odvijanje ovog programa te ujedno i najpogodniji za brzo privođenje svrsi. Programi pak namijenjeni aktivnim umirovljenicima i dalje će se odvijati u objektu „Starog vrtića Matulji“,Hangaru kao i društvenim prostorima u ostalim dijelovima općine te tako što više približiti korisnicima na cijelom području, dodala je Šebalj.
Samim nazivom projekta „Aktivni umirovljenici dugovječni stanovnici“ koji omogućava programske aktivnosti za građane treće životne dobi, nastoje istaknuti da je aktivno starenje zapravo jedan od preduvjeta dugovječnosti i zdravlja svakog pojedinca zato vjerujem da će dobrobiti ovog projekta biti prepoznate i da će se prijaviti veći broj korisnika.
– Udruga umirovljenika Općine Matulji obuhvaća više od 400 članova i jedna je od izuzetno aktivnih Udruga. Kroz javne potrebe Općine Matulji već se desetak godina iz Proračuna financiraju razni programi i aktivnosti, sportske radionice,druženja. Pokrenuli smo i programe čakavske besedi, organiziramo izlete kroz koje se umirovljenici druže i koji im pružaju neizmjerno zadovoljstvo. Udruga djeluje u Starom vrtiću Matulji i Hangaru i dostupna je svim umirovljenicima,a moramo se pohvaliti da imamo i članova iz susjednih jedinica lokalnih samouprava koji dolaze upravo zbog kvalitetne ponude programa i dobre atmosfere. Vrlo se često uključujemo i u humanitarne akcije te od sredstvima ostvarenim kroz prodaju kreativnih radova pomažemo svim građanima kojima je to potrebno. Tu smo i uvijek kada je potrebna pomoć kod bilo kojeg programa koje provodi Općina bili da se radi o Zvončarskoj smotri ,Danima zdravlja ili nekim drugim. Zahvaljujući Općini koja je pokrenula i program informatičkog opismenjavanja svih građana treće životne dobi ne samo onih koji su uključeni u Udrugu, pa je sve veći broj penzionera informatički pismeno, aktivni smo na društvenim mrežama, dopisujemo se mail-ovima, surfamo po Internet-u i to nas neizmjerno veseli .Imamo i niz besplatnih pregleda koje mogu iskoristiti upravo penzioneri što nam puno znači. Zadovoljni smo jer svake godine bilježimo i rast članova Udruge. Program Aktivni umirovljenici dugovječni stanovnici koji smo prijavili u partnerstvu s Općinom Matulji donio nam je mogućnost proširenja postojećih kao i još niza novih programa kojima se možemo baviti pa pozivam sve umirovljenike da se prijave i pokažu interes. Nadamo se da će broj zaraženih polako početi padati i da ćemo ubrzo moći opet početi nesmetano koristiti programe. Posebno nas veseli da će se kroz program „Dnevnog boravka“ i oni manje pokretni moći uključiti u razne aktivnosti. U svim novim programima bit ćemo ne samo korisnici već ćemo se nastojati i sami provoditi neke aktivnosti za djecu i mlade kojima možemo prenijeti neka stara i korisna iskustva i znanja. Čeka nas zanimljivo druženje ,nestrpljivi smo i nadamo se da će epidemiološke mjere popustiti te da ćemo što prije krenuti s aktivnostima, dodala je Sonja Vlah, predsjednica Udruge umirovljenika Matulji.
Izvor: PodUčkun.net