OBAVIJEST POČETAK RADA PROMETNOG REDARSTVA

Obavještavamo javnost da će prometni redar Općine Matulji započeti uskoro obavljati poslove koje se prvenstveno odnose na nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, čime će Općina imati dio ovlasti policijskih službenika u provedbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Naime Općina Matulji dobila je sve potrebne suglasnosti MUP-a koje su propisane Zakonom te nabavila i instalirala tehničku opremu koja se sastoji od mobilnih kamera te prijenosnih uređaja.

Navedeno ne znači da policija i nadalje neće obavljati isti posao već da će taj posao osim policijskih službenika obavljati sada i službenik Općine.

U početku će se rad prometnog redara fokusirati na educiranje prekršitelja da bi nakon početnog uhodavanja počeo primjenjivati odredbe Zakona te sankcionirati prometne prekršaje u dijelu nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila.

Kako nam je cilj smanjenje prometnih gužvi u centru Matulja te neometano korištenje nogostupa od strane pješaka najveći će naglasak biti na osiguravanju reda na nogostupima, zaustavljanje i parkiranje vozila na mjestima za osobe sa invaliditetom, autobusnim stanicama, taxi stajalištima i sl.

Osim svojom fizičkom prisutnošću promaetni redar moći će sankcionirati prekršitelje i temeljem fotografija instaliranih kamera koje, za sada, pokrivaju prostor obje autobusne stanice u centru Matulja kao i dio prometnice kod Erste banke neposredno prije autobusne stanice u smjeru Rijeke.

Svima je poznato da se na tim mjestima, unatoč prometnim zakonima zabrane vozila, kontinuirano zaustavljaju vozila pri čemu se na radi samo o kratkom zaustavljanju minutu dvije već o puno dužem. Također mislimo da nije potrebno naglašavati koliko takvo nepropisno parkiranje utječe na prometne gužve u centru a posebno na nesmetano odvijanje javnog prijevoza.

Dakle svako vozilo koje se bude zaustavilo na prostoru autobusne stanice biti će evidentirano na fotografiji i time zavedeno kao prekršaj i to 24 sata svakoga dana.

Uvažavajući stečene navike kao i potrebe naših građana, odlučeno je da će se na prostoru ispred trgovine Konzum (uz označena mjesta za osobe sa invaliditetom), biti moguće zaustaviti vozilo najduže na 15 minuta te eventualno obaviti kratku kupovinu ili otići na bankomat.

Navedena mogućnost naravno isključuje samo stajalište autobusa stanici na kojoj neće biti tolerancije.

Tehnička podrška ugovorena je tvrtkom Ri-ing net koja ima bogato iskustvu u brojnim gradovima i općinama diljem Hrvatske.

Molimo stoga sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih znakova odnosno da izbjegavaju zaustavljanja i parkiranja na za to nedozvoljenim mjestima već da koriste javna parkirališta.

Podsjećamo da neposredno u samom centru Matulja postoje zatvorena i otvorena parkirališta od kojih je dio bez naknade. Također podsjećamo da se u javnoj garaži prvih pola sata ne naplaćuje naknada, a cijena sata parkiranja iznosi 5,00 kuna. Osim toga Općina Matulji radi na uređenju novih parkirališnih površina (Živica, gornje igralište i sl) koje bi također trebale omogućiti dovoljno parkirnih mjesta za sve.