[VIDEO] Jerry Ricks Blues Festival donosi devet dana vrhunskog bluesa, line up predvode Goran Bare & Majke i Soulfingersi

Veliki interes medija koji su jutros došli popratiti najavnu tiskovnu konferenciju ovogodišnjeg izdanja Jerry Ricks Blues Festivala samo je potvrdio značaj i veličinu   koji uživa ovaj festival.. Za ovu priliku kao sjajna kulisa poslužila je terasa Kuće  belice na kojoj su umjetnički voditelji Festivala, Rikardo Staraj i Damir Halilić Hal, javnosti otkrili izvođače i lokacije koje će ove godine posjetiti putujuća karavana Jerry Ricks Blues Festivala.
– Sretan sam da smo svi danas tu došli i da imamo ovako sjajan program za predstaviti,. a posebno me veseli dobra svirka koja će se predstaviti na potezu od Mošćeničke Drage od Kastva, kazao je u samom uvodu Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva te se zahvalio svim (grado)načelnicama koji su prepoznali važnost ovog projekta te podržali isti, a to su Fernando Kirigin, Željka Šarčević Grgić, Vedran Kinkela i Bojan Simonič.
Ovogodišnje izdanje Festivala u petak, 23. srpnja na novoj rivi u Mošćeničkoj Dragi otvaraju Soulfingersi uz podršku Vedrana Božića i Rock Mastersa, zatim nam slijedi Brseč u kojem će u subotu nastupiti Trio 99th i Delta blues train, dok će prvi vikend nedjeljnom svirkom u Lovranu zaokružiti Petra Bornerova Band te Mike Sponza Band. U ponedjeljak, 26. srpnja predviđen je predah uz off program pod nazivom JRBF ART&VISION kada će u gradskoj loži od 19 sati nastupiti Kantridersi s programom ”Portić za Jerryja“ dok je u 21 sat na rasporedu projekcija dokumentarnog filma Sonnyboy iz Stubičke Slatine. Koncertne večeri nastavljaju se 27. srpnja na opatijskoj Ljetnoj pozornici, a lineup otvara Lela & Joe Kaplowitz Band, zatim slijedi nastup Riccarda Staraja i njegovog Midnight Blues Banda uz sjajne goste: Jed Beckera, Maura Staraja i Tomislava Golubana. Novoobnovljena Gradina u Klani ugostit će u srijedu izvođače iz Italije, a publici će se predstaviti Riccardo Grosso Blues Band, dok će uvod u večer biti kombinacija poezije i svirke uz Riccardo Staraj & Marko Sedlak Blues Duo. Dan kasnije u matuljskom Amfiteatru nastupit će Kreš Oremuš, BE HA VE i Sunnysiders, nakon čega slijedi velika dvodnevna završnica u Kastvu. Riječki Sarah & The Romans otvorit će program na novouređenoj Crekvini, nakon njih nastupa slovenski Blues Experience te kultno Atomsko sklonište. Posljednjeg dana srpnja na rasporedu je i veliko finale ovogodišnjeg JRBF-a, a Goran Bare & Majke dobili su čast da odsviraju posljednje tonove na ovogodišnjem izdanju festivala. Kao support prije Bareta nastupaju sjajni The Cyborgs iz Italije te The Dudes.
– Unatoč pandemiji i sve onome u čemu živimo, evente je teže organizirati, međutim kvaliteta programa ovogodišnjeg festivala je znakovita. Želim istaknuti da smo 2019. kad smo fuzionirali dva festivala imali 11 dana bluesa s bendovima iz cijelog svijeta, međutim ni ovogodišnji program ne zaostaje za onim iz vremena prije pandemije. Činjenica da festival otvaraju Soulfingersi, a zatvara Goran Bare i Majke dovoljno govori o kojim imenima s Hrvatske glazbene scene je ovdje riječ. Želio bi se zahvaliti svim kolegama čelnicima jedinica lokalnih samouprava koji su podržali ovaj festival, kao i turističkim zajednicama te Primorsko-goranskoj županiji te sponzorima, poručio je Riccardo Staraj te se zahvalio ekipi iz organizacije i izrazio nadu da će mjere stožera biti dodatno relaksirane kako bi što više publike moglo uživati u pripremljenom programu.
– Jako smo zadovoljni s programom s obzirom na to da ga u korona uvjetima nije bilo lako pripremiti. Dolaze nam glazbenici koji baštine različite glazbene stilove unutar zadanih blues okvira. Tako da će nam se uz domaće snage kao što su Bare & Majke te Atomsko sklonište priključiti i inozemni gosti. Poznato je da Bruce Springsteen gotovo nikada nema običaj angažirati predgrupe na svojim nastupima osim u rijetkim slučajevima iznimnih izvođača na koje želi skrenuti pozornost. Jedna od takvih iznimki su The Cyborgs, definitivno najotkačenija i najoriginalnija talijanska blues formacija. Duo koji nastupa s maskama za zavarivanje svakako je vizualno neobična pojava čak i za pop svijet, a njihovi visokoenergetski nastupi garantiraju dobru zabavu. Blues-metal, punk blues ili kako god definirali njihov izričaj jedinio je sigurno da The Cyborgs nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Gorana Bareta nije potrebno posebno predstavljati domaćoj publici. Beskompromisni rock’n’roll u kombinaciji s iznimnim vokalom i brojnim hitovima priskrbili su mu status jedne od najsjajnijih zvijezda hrvatske glazbene scene. Brojni Porini i druge nagrade potvrđuju da je i struka prepoznala Bareta kao izvanrednog glazbenika. Po svojoj prirodi nepredvidiv i neobuzdan kada je u punoj formi od Gorana Bareta možemo očekivati samo ono najbolje. Vrijedi posebno istaknuti i off program u kojem će biti prikazan dokumentarni film Sonnyboy iz Stubičke slatine o blues glazbeniku Kreši Oremušu, dok će glazbenu kulisu dati Kantridersi s kojima se Jerry volio družiti u portiću na Kantridi, najavio je Hal te još jednom apostrofirao da je ovo najveći i najprestižniji blues festival u Hrvatskoj.

– Drago mi je da je Lovran nakon povezivanja ova dva festivala postao dio najprestižnijeg blues festivala u Hrvatskoj s obzirom na to da smo festival podržavali i prije samog fuzioniranja. Ovo je prije svega kulturna manifestacija, ali i zanimljiv kulturni proizvod, koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja i da je program sve kvalitetniji, istaknuo je Bojan Simonič, načelnik općine Lovran dok je njegov kolega, načelnik općine Matulji Vedran Kinkela, poručio kako je zahvalan što su i Matulji dio festivala.
– Svaki od gradova ima posebnu kulisu koji festival diže na viši nivo. U Hrvatskoj nitko nema ovakav festival, pogotovo u vrijeme kada je teško realizirati ovakve vrste manifestacija, i zato hvala svima, a publici poziv da podrži festival, napomenuo je Kinkela.
Nakon jednogodišnje pauze Klana je ponovo u festivalskom kalendaru, a načelnica Šarčević Grgić nije skrivala zadovoljstvo što će Gradina ponovo guštati u bluesu.
– Ove godine izvođače će dočekati obnovljena Gradina , a glazbena poslastica koju su pripremili za Klanu zaslužuje to mjesto, dodala je Šarčević Grgić, dok je završnu zahvalu i poziv publici uputio Fernando Kirigin, gradonačelnik Opatije.
– Zahvaljujem svima na organizaciji ovako jednog eminentnog festivala. Pozdravljam ovo udruživanje lokalnih samouprava, jer posjetitelji i gosti ne poznaju te administrativne granice nego vide to kao jednu cjelinu. Pozivam svih da poprate ovaj bogati program koji je ove godine unatoč svim poteškoćama pripremljen, zaključio je Kirigin.
Podsjetimo, festival je 2019. godine nakon fuzioniranja Kastav blues festivala i B&D, odnosno Opatija riviera blues festivala, ime dobio u spomen i posvetu na velikana bluesa Jerryja Ricksa koji je kraće vrijeme živio u Kastvu, gdje je i pokopan.
Za kraj dodajmo da je ulaz na festival slobodan, da svi programi počinju u 21 sat, osim u Kastvu gdje sve počinje sat ranije.