USUSRET PROTUPOŽARNOJ SEZONI

S obzirom da uskoro započinje protupožarna sezona a s time i zabrana spaljivanje biljnog otpada evo nekoliko savjeta:…

Hrvatski vatrogasci mjesec svibanj obilježavaju kao Mjesec zaštite od požara. Premda Javna vatrogasna postrojba Opatija tijekom cijele godine provodi niz preventivnih aktivnosti, u mjesecu svibnju ove se aktivnosti intenziviraju u sklopu pripreme za ljetnu protupožarnu sezonu koja započinje 1. lipnja.

Ovog proljeća, uslijed dugog kišnog perioda, došlo je do pojačanog bujanja vegetacije, koja bi tijekom sušnog perioda mogla postati obilan gorivi materijal, u slučaju nastanka požara.

Ljetna sezona, uz klimatske promjene koje utječu na vremenske uvjete, obično donosi visoke temperature, toplinske valove, sušu i povećan rizik od šumskih požara i požara na otvorenom prostoru. I u kontekstu Liburnije ove promjene također postaju izraženije te zahtijevaju pažnju. Prevencija i pripravnost su ključne kako bi se smanjila opasnost od požara i zaštitili ljudi, domovi i okolina, naročito u današnje vrijeme kada ima sve više zapuštenih poljoprivrednih površina koje zarastaju u korov.

Neke od mjera koje treba poduzeti tijekom ljetne protupožarne sezone:

1. Redovito čišćenje okoline – očistite suhu travu, lišće i druge zapaljive materijale oko vaše kuće. Održavajte travnjak i uklonite suho drveće.

2. Razdvajanje kuće od šume – ako živite u blizine šume, stvorite „sigurnosnu“ zonu oko kuće. To podrazumijeva uklanjanje visoke vegetacije i drveća, kako eventualni požar šume ili raslinja ne bi zahvatio stambeni objekt.

3. Upotreba otvorenog plamena – budite izuzetno oprezni s otvorenim plamenom tijekom ljetnih mjeseci (primjerice tijekom roštiljanja). Nikako ne bacajte šibice ili opuške u prirodu, a ukoliko kampirate, vatru palite samo na za to predviđenom mjestu.

4. Zabrana spaljivanja – spaljivanje korova, odnosno biljnog otpada u vašim vrtovima i okućnicama zabranjeno je od 1. lipnja do 31. listopada. Osim korova i drugog biljnog otpada, tijekom ovog perioda povećane opasnosti od požara zabrana se odnosi i na korištenje improviziranih roštilja i gradela, paljenje logorskih vatri, bacanje šibica, opušaka i odlaganje drugih gorućih i užarenih tvari na otvorene površine kako je određeno županijskom Odlukom o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru. (poveznica: https://vatrogasci-opatija.hr/dokument/odluka-o-uvjetima-lozenja-vatre-na-otvorenom-prostoru-u-pgz/

5. Praćenje vremenskih uvjeta – pratite lokalne vremenske prilike i upozorenja o opasnostima od požara i drugih vremenskih neprilika.

Dojavu o nastanku požara prijavite na broj 193 ili 112, a za ostale informacije obratite se na telefon Javne vatrogasne postrojbe Opatija, 051/271-800.