PREVENTIVNI ZDRAVSTVENI PROGRAMI OPĆINE MATULJI

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predstavljeni su zdravstveni programi koji se provode te su najavljeni novi preventivni pregled i predavanje. Sudjelovali su načelnik Vedran Kinkela, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – glavna sestra Doma zdravlja PGŽ, Rozmari Tusić, viši fizioterapeut Tatjana Stakić,i Morana Stakić te ravnatelj Poliklinike Kantrida-Dental, Paulo Petretić.

Načelnik Vedran Kinkela istaknuo je da Općina Matulji ove godine za program zaštite, očuvanja i unapređenja zdravlja izdvaja ukupno 71.000,00 eura (534.949,50 kuna). Program obuhvaća preventivne zdravstvene programe, financiranje savjetovališta za djecu, mlade i obitelj, programe za rekreaciju i sufinanciranje zdravstvenih programa palijativne skrbi i posebnog dežurstva.

U suradnji s Domom zdravlja PGŽ već drugu godinu za redom provodi se „Tečaj za trudnice“. Ove godine tečaj će se održati dva puta i to u razdoblju od 26. – 30. lipnja u vremenu od 10,00 do 13,00 sati te još jednom u drugoj polovici godine. O održavanju tečaja korisnice su obaviještene putem patronažne službe.

Također, u suradnji s Domom zdravlja PGŽ od ove godine provodi se i novi program „Grupa za potporu dojenju“ koja se sastaje jednom mjesečno i to zadnji četvrtak u mjesecu. Za sve korisnice s područja Općine Matulji programi su potpuno besplatni, a održavaju se u prostoru Općine Matulji, na adresi Kastavska cesta 4. Više informacija o održavanju tečaja za trudnice i grupi za potporu dojenju može se dobiti na e-mail: viktorija.vlasic@domzdravlja-pgz.hr.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra Doma zdravlja PGŽ Rozmari Tusić za program tečaj za trudnice istaknula je da je cilj programa smanjenje tjeskobe, ispravljanje zabluda i umanjivanje straha osiguranjem dostupnosti činjenica o trudnoći i porodu te pružanje savjeta koji imaju znanstvenu podlogu.

Za program „Grupa za potporu dojenju“ Rozmari Tusić navela je da je namijenjen trudnicama, majkama koje doje i majkama koje namjeravaju dojiti. Glavna tema je dojenje ali program ima višestruko značenje te se obrađuju i ostale teme vezane uz dojenčad (nicanje zubi, dohrana, adekvatna obuća za dijete i sl.).

Kod Privatne fizikalne terapije i rehabilitacije Tatjana Stakić održavaju se vježbe za trudnice dva puta tjedno. Općina Matulji sufinancira 50% iznosa mjesečne članarine svim trudnicama s područja Općine Matulji.

Morana Stakić iz Privatne fizikalne terapije i rehabilitacije kazala je da trudnice mogu započeti s vježbama nakon prvog tromjesečja uz prethodnu dozvolu ginekologa. Cilj vježbi je sprječavanje bolova u kralježnici, jačanje mišića i smanjenje porođajne dobi. Trudnice mogu vježbati do samog poroda.

U suradnji s Udrugom žena operiranih dojki Nada – Rijeka, 29.06.2023. godine u 18:00 sati u vijećnici Općine Matulji održati će se predavanje „Psihosocijalna pomoć i podrška ženama oboljelim od raka dojke i njihovim obiteljima“. Predavanje je besplatno za sve građane s prebivalištem na području Općine Matulji, a predavanju će prisustvovati predsjednica udruge Miranda Zakarija, dopredsjednica Tonka Glažar, psihoterapeut Sanja Hajdinjak te članice udruge.

Općina Matulji i ove godine sufinancira preventivni zdravstveni pregled Color-Doppler s ciljem pravovremenog otkrivanja i prevencije bolesti.

Preventivni zdravstveni pregled Color-Doppler karotida (vrata), arterija ruku/nogu ili vena ruku/nogu namijenjen je građanima starosti 40 godina i više koji imaju prebivalište na području Općine Matulji, a provodit će se u Poliklinici Kantrida – Dental uz sufinanciranje Općine Matulji u iznosu od 30,00 eura po korisniku, dok će korisnici snosi trošak od 5,00 eura prilikom obavljanja pregleda.

Zahtjevi za sufinanciranje preventivnog zdravstvenog pregleda zaprimat će se od ponedjeljka, 26. lipnja do 30. lipnja 2023. godine, a podnose se putem online obrasca koji će biti objavljen na web stranici Općine Matulji pod rubrikom „Obrasci – Preventivni zdravstveni pregled Color – Doppler“ te iznimno u pisarnici Općine Matulji u uredovno vrijeme Općine za stranke. Ukoliko se zahtjev predaje online, potvrda će biti poslana putem e-maila, a nakon dostavljene potvrde o sufinanciranju korisnik je dužan u roku od 5 dana naručiti se na pregled.

Broj sufinanciranih preventivnih pregleda ograničen je planiranim sredstvima u Proračunu Općine Matulji za tu programsku aktivnost što znači da će se zahtjevi zaprimati i odobravati po redu dolaska korisnika i predaje zahtjeva, a sve do iskorištenja planiranih sredstava odnosno do gore navedenog roka u kojem je potrebno predati zahtjev.

Paulo Petretić iz Poliklinike Kantrida Dental istaknuo je dugogodišnju uspješnu suradnju s Općinom Matulji kod provođenja preventivnih zdravstvenih pregleda. Osvrnuo se na preopterećenost bolničkog sustava i duge liste čekanja na preglede te zaključio kako je prednost provođenja preventivnih zdravstvenih pregleda na ovaj način brzo obavljanje pregleda. Rezultati provedenih zdravstvenih pregleda u prethodnoj 2022. godini pokazali su da od ukupnog broja pregledanih korisnika kod 31% uočene su vidljive promjene, dok je 15 % upućeno na daljnju obradu, odnosno bolničko liječenje.

Načelnik Vedran Kinkela zahvalio se sugovornicima te istaknuo da se provođenjem preventivnih zdravstvenih programa osigurava nadstandard za građane te zaključio kako je prevencija najbolji put do zdravlja.