PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA

Nakon proljetnog programa „Vježbom i prevencijom do zdravlja“ koji je obuhvaćao fitness na otvorenom i preventivne zdravstvene preglede madeža, Općina Matulji i ove jeseni nastavlja sa sufinanciranjem preventivnih zdravstvenih pregleda za građane s prebivalištem na području Općine Matulji.

Zbog velike zainteresiranosti građana Općina Matulji ponovno će sufinancirati preventivne zdravstvene preglede madeža, ali i preventivni pregled ultrazvuk abdomena, dojki, štitnjače ili prostate.

Preventivni zdravstveni pregled madeža provodit će se u Poliklinici Simonić uz sufinanciranje Općine Matulji u iznosu od 270,00 kuna po korisniku, dok će korisnici snositi trošak od 70,00 kuna.

Preventivni pregled ultrazvuk abdomena, dojki, štitnjače ili prostate namijenjen je građanima starosti 40 godina i više te će se provoditi u Poliklinici Kantrida – Dental uz sufinanciranje Općine Matulji u iznosu od 180,00 kuna po korisniku, dok će korisnici snosi trošak od 20,00 kuna.

Zahtjevi za sufinanciranje preventivnih zdravstvenih pregleda zaprimati će se od ponedjeljka 24. listopada do 28. listopada 2022. godine, a podnose se putem online obrasca koji će biti objavljen na web stranici Općine Matulji pod rubrikom „Obrasci – Preventivni zdravstveni pregledi“ te iznimno u pisarnici Općine Matulji u uredovno vrijeme Općine za stranke. Ukoliko se zahtjev predaje online, potvrda će biti poslana putem e-maila, a nakon dostavljene potvrde o sufinanciranju korisnik je dužan u roku od 5 dana naručiti se na pregled.

Broj sufinanciranih preventivnih pregleda ograničen je planiranim sredstvima u Proračunu Općine Matulji za tu programsku aktivnost što znači da će se zahtjevi zaprimati i odobravati po redu dolaska korisnika i predaje zahtjeva, a sve do iskorištenja planiranih sredstava odnosno do gore navedenog roka u kojem je potrebno predati zahtjev.

U Proračunu Općine Matulji za 2022. godinu za program zaštite, očuvanja i unapređenja zdravlja izdvaja se oko 400.000 kuna. Statističkom obradom odrađenih preventivnih pregleda tijekom proljetnih mjeseci utvrđeno je da je od ukupnog broja obavljenih pregleda više od 70% urednih nalaza, dok je 26% korisnika upućeno na daljnju obradu zbog uočenih određenih promjena, što je ujedno i cilj provođenja preventivnih zdravstvenih pregleda – pravovremeno otkrivanje i prevencija bolesti.

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti na broj telefona 051/401-472 ili putem elektroničke pošte: drustvene.djelatnosti@matulji.hr