POSJET ZBRATIMLJENOM GRADU CASTEL SAN PIETRO TERME 9.-10.9.2023.

Dugogodišnje prijateljstvo pobratimljenih gradova između Castel San Pietro Terme i Matulja, proteklo je u iznimno posebnom raspoloženju, i vrlo emotivnim trenucima.

Dolaskom delegacije općine Matulji koju je predstavila Doris Stanić, predsjednica Odbora za društvene djelatnosti općine Matulji i gospođe Irene Barak, u svojstvu članice delegacije i kćerke pok. gospodina Vinka Surine, potpisnika Sporazuma o bratimljenju, 1983. godine, kao predsjednika ovdašnje Općine Opatija, izmamilo je suze u očima kod većine prisutnih u Vijećnici Castel San Pietro Terme. Podsjetilo nas je na inauguraciju Vinka Surine i na to koliko samo jedan čovjek može doprinijeti društvenoj zajednici.

Podsjetimo da je Vinko Surina jedan od troje stranih državljana koji je proglašen Počasnim građaninom Castel San Pietro Terme, u Italiji do 2013. godine, što itekako dokazuje koliko je doprinio uz svoje prijatelje iz Italije ovom četrdesetogodišnjem društvenom angažmanu koji je najviše došao do izražaja tijekom Domovinskog rata.

Osim predstavnika općine Matulji, svečanom Sjednicom je predočila i delegacija Zajednice Talijana Grada Opatije, na čelu sa predsjednicom Sonjom Kalafatović, koja se obratila načelniku Castel San Pietro Terme, Faustu Tinti i ostalim članovima svečane Sjednice, uime svih naših predstavnika gradova i općina, te podpredsjednik Giulio Bonačić.

Zoran Soldatić, viši stručni suradnik za EU projekte i Iskra Natali, viša savjetnica za obračun i naplatu prihoda i nabavu, predstavljali su delegaciju općine Mošćenička Draga.

Poziv od strane Castel san Pietro Terme i gostovanje na njihovoj najvećoj kulturno-sportskoj manifestaciji, Sagra Castellana della Braciola, uistinu ostavlja duboki dojam poštovanja i srdačnosti dvoje naroda kojeg ne bi smjeli zanemariti.

Gemellagio 2023, između Grada Opatije, Općine Lovran, Općine Mošćenička Draga, Općine Matulji i Castel San Pietro Terme, nastaviti će se i ubuduće, još kvalitetnijom suradnjom, izgrađenom na temelju dugogodišnjeg prijateljstva, istih ljudskih vrijednosti i uvjerenja te na koncu, unutar istih granica EU.