POLAGANJE VIJENACA U PASJAKU I KOMEMORACIJE U MUNAMA I ŽEJANAMA

U nedjelju, 07.05.2023. godine, povodom obilježavanja godišnjice oslobođenja Općine Matulji i završnih borbi na području Primorsko-goranske županije, održati će se polaganje vijenaca u Pasjaku te komemoracije u Žejanama i Munama.

U 13,00 sati u Pasjaku, polaganjem vijenaca, obilježiti će se obljetnica oslobođenja Općine Matulji i završnih borbi na području naše županije.

U Žejanama u 14,00 sati održati će se komemoracija kraj spomenika palim borcima, žrtvama fašističkog terora.

U 15,00 sati održati će se Komemorativni skup u Malim Munama kraj spomenika zapovjedniku partizanske brigade „Triestina“ Giovanniu Zollu. Giovanni Zoll, kao komandant partizanske brigade „Triestina“ borio se zajedno s partizanima Istre i Slovenskog primorja  u borbi protiv nacifašizma, a poginuo je u sukobu s njemačkom patrolom na prilazu Malih Muna. Vijence će položiti delegacija Općine Matulji i UABA Liburnije, podružnica Matulji, delegacija ANPI Comune di Fiume Veneto te delegacija ANPI Trieste.

U 16,00 sati, polaganjem vijenaca kraj spomenika palim borcima, žrtvama fašističkog terora održati će se komemoracija u Velim Munama.

Program komemoracija će svojim nastupom obogatiti MPZ Štorija Rukavac i Žejanski kantaduri.
Organizatori su Udruga antifašističkih boraca i antifašista Liburnije sa podružnicom Matulji, a pokrovitelj Općina Matulji.