ODRŽAN PRVI FESTIVAL KERAMIKE ‘MATULJSKA KOLAJNICA’

festival_keramike_2015Festival keramike pod nazivom „Matuljska kolajnica“ okupio je proteklog vikend negdje oko 60- tak umjetnika keramičara iz Hrvatske, Italije i Slovenije kao i značajan broj posjetitelja od kojih su neki bili samo promatrači nastajanja umjetničkih radova u petak kada su se radovi već za mraka vadili užareni iz peći, dok se dio njih prijavilo i na dvije radionice koje su ponuđene u nedjelju. Prvu radionicu SAGGAR PALJENJE“ održao je poznati talijanski umjetnik keramičar Roberto Aiudi koji je i vrstan poznavatelj i eksperimentator raznih tehnika dok je drugu radionicu pod nazivom RAKU TEHNIKA „OBVARA“ održao naš poznati riječki umijetnik i profesor Boris Roce. Obije radionice oduševile su polaznike sa rezultatima i efektima na predmetima koje su dobivali nakon paljenja,a osim odraslih eksperimentirala su i djeca posebno na kolu.
fest_ker_mat_1Festival je bio natjecateljskog karaktera pa se na izložbi postavljenoj za žiriranje našlo 60-tak zanimljivih radova. Žiri u sastavu: Boris Roce, Giuseppe Olmeti, Ana Smokrović i Eni Šebalj imao je težak zadatak,izdvojiti tri najuspješnija rada no na kraju je ipak jednoglasno donijeta odluka. Prvu nagradu – raku peć koju je dodijelio generalni sponzor Bosio d.o.o. iz Zagreba dobio je Bruno Paladin iz Rijeke,drugu nagradu u visini od 500 kn u keramičarskom materijalu koju je dodijelila ISA d.o.o. Mučići dobio je Mladen Ivančić iz Rijeke; treću nagradu –nekoliko boca autohtonog vina Jarbola koju je dodijelila Udruga Jarbola dobila je Dijana Trtanj iz Rijeke.
Podijeljeno je i nekoliko pohvalnih nagrada pa je Alenka Golović iz Slovenije dobila pohvalnu nagradu Udruge Interinova Matulji; Ljiljana Grahovac Fučkor iz Rijeka dobila pohvalnu nagradu Općine Matulji dok je pohvalnu nagradu grada Faenze dobio Marko Lončar kao najmlađi sudionik festivala sa samo 15 godina.
Unatoč što je organiziran tek prvu godinu festival održan u organizaciji Udruge Interinova Matulji ,a pod pokroviteljstvom Općine Matulji   dobio je velike pohvale Giuseppea Olmetia iz Faenze koji je predsjednik talijanske udruge gradova keramike kao i direktor europske asocijacije gradova keramike i sa kojim su održani uspješni razgovori za uključivanje Općine Matulji u europske projekte koji su u pripremi i provođenu.
fest_ker_mat_2