ODLIČNA ATMOSFERA OBILJEŽILA PRVI MATULJSKI TEATAR FEST ''MATAFUN“

matafun_2015 (1)Prošlog petka i subote u Općini Matulji održan je Matulji teatar fest za djecu i mlade pod nazivom „MaTaFun“. Suradnjom Općine Matulji i Teatra OZ koji je dugogodišnji izvođač predstava u školama i vrtićima Općine Matulji pokrenut je ovaj festival s ciljem da se ponude kvalitetni programi za djecu i mlade u vrijeme ljetnih praznika te u sklopu njih predstave kazališna ostvarenja kako profesionalnih tako i amaterskih dječjih kazališta.
Iako je zamišljeno da se program održi na krovu matuljske dvorane i da zadnjeg vikenda pred školu djeca i roditelji provedu ležerno druženje na otvorenom , kiša je pomutila planove pa su programi preseljeni u Hangar.
Usprkos kiši atmosfera je i u Hangaru bila odlična. Matafun je u petak krenuo sa predstavom Ronilac bisera kada su na kazališnim daskama zaplivali glumci   teatra Loft- Dječjeg kazališta Dubrava. Predstava Ronilac bisera inspirirana istoimenom slikovnicom Ludwiga Bauera poznatog hrvatskog pisca uvela je djecu u svijet lutkarstva . Priča o Žicu, posljednjem roniocu bisera na našem moru, ali i ljubavi koja se rađa posredstvom bisera zagrijala je mališane koji su se na kraju predstave uključili u sam tijek radnje i zdušno pomagali Žicu da nađe put do mora te ga simpatično upućivali kako doći do Opatije.
matafun_2015 (2)Vitez željeznog srca u izvedbi Teatra Naranča koji je uslijedio odmah nakon toga, istinski je nasmijala i zabavila ne samo djecu nego i odrasle. Ova zanimljiva i duhovita priča smještena u razdoblje kada su romantika i ljubav bili pojmovi koji pokreću svijet stavila je male gledatelje u nesvakidašnju situaciju. Glavni akteri –glumci koji su trebali odglumiti princa i nesretno zaljubljenu princezu iznenada ne dolaze zbog dobivenih uloga u filmu i bolesti, pa na scenu stupaju dva zbunjena tehničara –tonca koji nastoje spasiti priču. U bezbroj zanimljivih i smiješnih zapleta ovaj glumački dvojac unio je dinamiku na scenu te uvukao u predstavu i samu publiku,a djeci poručio da nije važno o čemu priča govori već da ima sretan završetak. Kako je publika doživjela predstavu govori činjenica da su glumci na kraju u više navrata izlazili pred publiku praćeni velikim pljeskom.
matafun_2015 (3)Uvod u subotnji program bile su Hula hoop radionice za zagrijavanje nakon kojih su uslijedile Pra Priče -Teatra Oz. Priča o znatiželjnoj djevojčici sa sela,koja u potkrovlju svoje kuće pronalazi čarobnu prašnjavu knjigu i veliki stari ormar ostvarila je u potpunosti očekivanja male i velike publike o bajkovitom završetku festivala „Matafun“. Odlični glumački trojac uveo je mališane u drevnu čaroliju , zaboravljene priče ,upoznavanje s   drevnim bogovima i magičnim stvorenjima ,a potpunom ugođaju doprinijela je i odlična scenografija .Iako je na sceni dominirao samo veliki prašnjavi ormar bezbroj njegovih lica i prozorčića vodili su djecu u različite maštovite prostore. Potpuna interakcija ostvarena je uvođenjem malih posjetitelja na scenu koji su u jednom trenutku kao patuljci postali dio priče. Neizostavni dio dramatike ostvarili su i odlični svjetlosni efekti u borbu dobra i zla – zlatnog i zelenog sunca . Mala publika potpuno se unijela u priču pa su se u trenutku nastale kulminacije spontano uključili svojim uputama i bodrenjem kako bi pomogli Svarogu da pobijedi Črnoboga.
Odlična atmosfera u dva dana matuljskog teatar festa „Matafun“ poticaj je da se ova priča nastavi i iduće godine ,a planova i ideja ima puno. Cilj u buduće osim profesionalnih teatara predstaviti i kazališna ostvarenja dječjih glumačkih družina te pokrenuti razne radionice vezane uz glumu scenografiju, lutkarstvo i slično. „Matafun“ je u svakom slučaju prema reakcijama za prvu godinu ispunio očekivanja najmlađe i uvijek najiskrenije publike.