ZABRANA LOŽENJA VATRE ZA OTVORENOM PROSTORU OD 01.06.-31.10.2023.

Kao i svake godine, s prvim danom mjeseca lipnja na snagu stupa zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru, stoga podsjećamo da je spaljivanje korova, odnosno biljnog otpada u vrtovima i okućnicama zabranjeno do 31. listopada.

Osim korova i drugog biljnog otpada, tijekom ovog perioda povećane opasnosti od požara zabrana se odnosi i na korištenje improviziranih roštilja i gradela, paljenje logorskih vatri, bacanje šibica, opušaka i odlaganje drugih gorućih i užarenih tvari na otvorene površine kako je određeno županijskom Odlukom o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru. (poveznica: https://vatrogasci-opatija.hr/dokument/odluka-o-uvjetima-lozenja-vatre-na-otvorenom-prostoru-u-pgz/

Apeliramo na sve građane da se pridržavaju ove zabrane, podsjećajući da su propisane novčane kazne za prekršaj za bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru i izazivanje požara, dok se za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opasnom radnjom ili sredstvom može izreći i zatvorska kazna. Najsigurniji i ekološki najprihvatljiviji način odlaganja zelenog otpada je putem nadležnih službi tvrtke Komunalac d.o.o. (051/505-225; više info: https://www.komunalac-opatija.hr/kompostiranje).

Dojavu o nastanku požara prijavite na broj 193 ili 112, a za ostale informacije obratite se na telefon Javne vatrogasne postrojbe Opatija, 051/271-800.

S obzirom na nadolazeću sezonu godišnjih odmora, koristimo priliku podsjetiti građane da prije odlaska na godišnji odmor ili izbivanja iz stana/kuće provjere i onemoguće sve izvore iz kojih može nastati požar (primjerice struja, plin i drugo).

Javna vatrogasna postrojba Opatija