PREDSTAVLJANJE KNJIGA ANTONA KALČIĆA TONČIĆA “ZBIRKA DOGODOVŠTINA III DIO” I KNJIGE “PČELINJI SVIJET”

09.06.2017. održat će se u prostorijama Mjesnog odbora Pužev komun u Permanima  u 18 sati predstavljanje knjiga Antona Kalčića Tončića “Zbirka dogodovština III dio” i  knjige “Pčelinji svijet”, izdane nakon njegove smrti.

“Zbirka dogodovština III” sastoji se od niza priča, stvarnih događaja, koji su se nekad (za života autora) desili na prostoru Puževega komuna i okolice ili negdje drugdje,koje je autor sam doživio,ili su sudionici bili neki mještani ovoga kraja. Sadržaj i vrijeme zbivanja nekih događaja vraćaju nas u prošlost i način života ljudi u to doba (od 1930-tih godina do 2016.) u ovim prostorima. Priče su pisane čakavštinom, a neke i književnim hrvatskim jezikom. Podijeljene su na: dječje i mladenačke, “soldaške”, vozačke, lovačke, pčelarske, težaške, staračke, pasje i mačje, konjske, kravlje i dr.,strašila i strah.Većina ih je humorističkog karaktera ili obojena nostalgijom za mladošću, vremenima druženja i suživota s dragim ljudima, ali i životinjama. Iz mnogih se priča vidi koliko je volio  prirodu i njene stanovnike, pa nije čudo da ima puno zanimljivih lovačkih priča. Pisao je s velikom ljubavlju prema svom rodnom kraju, njegovim stanovnicima i čakavskom jeziku.

Drugu knjigu – “Pčelinji svijet” pripremio je za štampu, pa čak i sam na kompjuteru odštampao i uvezao par primjeraka za prijatelje, dok se nije sve pripremilo za tisak – uz potporu Općine Matulji. No izlazak knjige nije dočekao, a mi smo daanas tu da dovršimo njegove namjere i trud.

U “Pčelinjem svijetu” dao je prikaz svog 63-godišnjeg iskustva u radu s pčelama. Ali nije to knjiga samo za pčelare, već i za sve one koji vole i cijene prirodu, jer bez pčela i njene uloge u oprašivanju bilja nestao bi cijeli naš svijet u vrlo kratkom roku.

U knjizi je autor opisao povijest pčelarenja u Puževom komunu i okolici te organiziranost pčelara na Liburniji.

Jednostavnim jezikom opisuje razvoj pčele od jajašca u ličinku pa, ovisno o vrsti hrane koju uzima i vrsti voštane stanice u koju je položena, u maticu, radilicu ili truta. Govoreći u prvom licu opisuje život, organizaciju i zadaće svake od njih u košnici kroz godišnji ciklus života i rada pčelinjeg društva.

Kako pčele stvaraju med, vrste meda, ljekovitost meda  i njegova primjena kod nekih bolesti, u kozmetici u prehrani – s receptima bit će zanimljivi mnogima.

A za pčelare, kako početnike, tako i one iskusne, opisao je svoj način izrade košnica te pomagala za rad s pčelama.Govori i o prihranjivanju i prevenciji nekih bolesti pčela.

U zadnjem poglavlju autor niže pčelarske zanimljivosti, običaje, legende i dogodovštine.

Knjiga je pisana izuzetno jednostavnim jezikom i stilom, kako bi mladima bila dobar vodič u život pčela, starijima podsjetnik na ljude koji su se bavili pčelarstvom u našim selima, a pčelarima primjer inovativnog stvaralaštva pčelara.

 

Sav prihod od simbolične prodaje knjiga, prema autorovoj želji, donirat će se Dječjem vrtiću Brešca za kupnju slikovnica te Osnovnoj školi “D.Gervais” Brešca za nabavku novih knjiga u knjižnici.