ISTRAŽIVANJE PRORAČUNSKE TRANSPARENTNOSTI ŽUPANIJA, GRADOVA I OPĆINA

Najnovijim istraživanjem Instituta za javne financije Općina Matulji ponovno je dobila najvišu ocjenu za transparentnost svoga Proračuna.

Institut za javne financije tradicionalno već godinama provodi analizu proračunske transparentnosti županija, gradova i općina. Navedenim istraživanjima transparentnost se mjeri brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna, izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna, prijedlog proračuna, izglasani proračun te proračunski vodič za građane.

Posljednje je istraživanje provedeno u razdoblju studeni-prosinac 2020. godine i veljača-travanj 2021. godine, a u obzir su uzeti dokumenti koji su na mrežnim stranicama jedinica bili dostupni u navedenom razdoblju na dan pretraživanja. Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Tako je Općina Matulji dobila maksimalnu ocjenu 5 za transparentnost, odnosno otvorenost svog proračuna što znači da su objavljeni svi traženi proračunski dokumenti čime se nastavlja dosadašnje transparentno prikazivanje javnih financija proračuna Općine.

Rezultati analize predstavljeni su u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2020. – travanj 2021. , a detaljan prikaz rezultata po svim županijama, gradovima i općinama dostupni su na interaktivnoj karti objavljenoj na web stranici Instituta.

Prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih lokalnih jedinica iznosi 4,5 od mogućih 5. Sve županije objavile su svih 5 traženih dokumenata, gradovi prosječno 4,7 dokumenata, a općine prosječno 4,4 dokumenta.