AKCIJA ČIŠĆENJA ZAŠTIĆENOG KRAJOBRAZA LISINA

Dana 09.06.2018. , u organizaciji Općine Matulji i novo osnovane strukovne udruge za  zaštitu okoliša,boravak u prirodi i razvijanje vještina boravka u prirodi LISINA ADVENTURE iz Matulja  ,provedena je akcija čišćenja zaštićenog krajobraza Lisina. Akciju je odobrila PGŽ – Upravni odjel za prostorno uređenje ,graditeljstvo i zaštitu okoliša.,   a  sponzorirala PGŽ i Općina Matulji .

Zatvaranjem deponija Osojnica ,uvođenjem  novog komunalnog sustava odvoza smeća s područja općine Matulji i Grada Opatije  ,te smanjenim brojem postavljanja baja po mjesnim odborima tog područja , eskaliralo je  povećano odlaganje smeća u šumama Lisine .

Članovi udruge LISINA ADVENTURE  očistili su šumu uz puteve iz pravca Muna i Rukavca prema Lisini do planinarskog doma Lisina , te napunili dvije baje smeća. Ovoj akciji su se odazvale udruge eRIpio iz Rijeke ,Off road klub 4×4 iz  Klane i ekipa Zlatnog bush-a . Za jesen se planira  još jedna takva veća akcija, u  na koju bi se pozvali i građani s područja Liburnije   kao i građanske udruge našeg  kraja..

Udruga  LISINA ADVENTURE  osnovana je od pojedinaca  entuzijasta i volontera , zaljubljenika u prirodu , posebno u zaštićeni krajolik Lisina , s ciljem da daju svoj doprinos revitalizaciji tog prostora  i na taj način pokrenu aktivnosti sporta i rekreacije koje su novim prostornim planom Općine Matulji  planirane I dozvoljene  ,te pomoć u  pronalaženja riješenja pokretanja uređenja,otvaranja  i rada planinarskog doma  koji je nažalost  zatvoren već petnajstak godina .