75. OBLJETNICA STRADANJA LIPE – KOMEMORATIVNI SKUP “LIPA PAMTI” 2019. OVOG UTORKA

Lipa – U utorak 30. travnja obilježit će se 75. obljetnica stradanja Lipe. Prisjećamo se dana 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti ubili 269 Lipljana te spalili čitavo selo. U znak sjećanja na žrtve tog strašnog zločina u Lipi održat će se prigodan komemorativni program.

Na dan komemoracije održat će se sveta misa s početkom u 11 sati u kapelici sv. Jelene. Program se nastavlja otvorenjem izložbe u Memorijalnom centru Lipa pamti pod nazivom „Kako Lipa pamti – 75 godina sjećanja na stradanje“ s početkom u 16 sati. Izložba će obuhvatiti fotografsku i dokumentarnu građu, te individualna svjedočanstva (kazivanja) Lipljana te će istaknuti primjer Lipe kao izrazito pozitivan u kontekstu nacionalnih kultura sjećanja na stradanja Drugog svjetskog rata. Autorica izložbe je viša kustosica Vana Gović a izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2019. godine.

– Proteklih 75 godina datum 30. travnja čini okosnicu kolektivne memorije vezane uz Lipu, a sažete u sintagmi “Lipa pamti”. Lipa pamti pokolj počinjen od strane nacista i fašista koji su 30. travnja 1944. godine u Lipi ubili 269 stanovnika, uglavnom žene, djecu i starce, te čitavo selo spalili. Iz godine u godinu, na dan 30. travnja, Lipa se prisjeća gubitaka te promišlja o njihovom značenju za našu egzistenciju danas. Podsjeća na besmisao rata te upozorava na moralne ponore u koje smo kao ljudi sposobni zaći. Istovremeno, ukazuje da mir opstaje samo uz najbolje verzije nas samih koje su spremne ne samo poštivati drugoga, već se za njegova prava i aktivno zalagati. Kako to Lipa čini? 75 godina postojanja jedne kolektivne memorije dobar je trenutak za promišljanje o njenim manifestacijama te načinima njena očuvanja, dobar je trenutak za postavljanje pitanja kako Lipa pamti? Uz spoznaju da čak i sjećanje ima svoju povijest svrha ove izložbe jest upoznati javnost s nositeljima sjećanja (mjestima i ritualima) koja su se kroz vrijeme u Lipi mijenjala, te sa stvarateljima lipajske memorije – preživjelima i njihovim nasljednicima, ali i povjesničarima, književnicima, novinarima, svima onima koji su smatrali nužnim o tragediji Lipe pričati. Javnost ćemo upoznati i sa zajednicom koja je bila spremna njihovu priču poslušati – s korisnicima lipajske memorije. Izložba će obuhvatiti fotografsku i dokumentarnu građu, te individualna svjedočanstva (kazivanja) te će istaknuti primjer Lipe kao izrazito pozitivan u kontekstu nacionalnih kultura sjećanja na stradanja Drugog svjetskog rata, stoji u najavi uz napomenu da se izložba može pogledati do 15. svibnja.

Od 17 do 18.30 sati održat će se Komemorativni skup “Lipa pamti”. Okupljanje uzvanika bit će u 17 sati kod Spomenika palim borcima u Lipi nakon čega će se svečana povorka organizirano spustiti do mjesta stradanja – Kvartirkine kuće gdje se danas nalazi spomenik žrtvama. Pozdravni govori te polaganje vijenaca brojnih delegacija bit će popraćeni prigodnim glazbenim programom.

Komemorativni skup “Lipa pamti” organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije te Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Liburnije pod pokroviteljstvom Općine Matulji i Primorsko-goranske županije.

Pozivamo sve građane Matulja i okolnih mjesta da se pridruže komemoraciji i poklone žrtvama koje su svoje živote dali za ono što mi danas imamo.

Izvor: PodUčkun.net